Tanácsok torokfájás esetén

2023.11.16.

Tanácsok torokfájás esetén

A megfázások és az influenza általános velejárója a torokfájás. Gyakorlatilag nincsen olyan ember, aki évente legalább egyszer-kétszer ne érezné, hogy köszörül a torka, nehezére esik a nyelés vagy bereked. A torokbántalmaknak számtalan oka lehet, s csak az biztos, hogy a torokfájás önmagában csak tünet.

A torokfájást kiválthatja megfázás, a mandulák gyulladása vagy más egyéb betegség a szájban. Többnyire egy vírus a hibás, ritkábban baktériumok. A rekedtség annak a jele, hogy a gyulladás elérte a gégét, és a hangszálak is megsínylik a bajt. A nyelési nehézséget okozhatják allergiás okok is.

Hogyan kezeljük a torokbántalmakat?


Enyhébb megfázás esetén magunk is orvosolhatjuk a panaszokat, de ha két-három nap után sem enyhülnek a fájdalmak, orvoshoz kell fordulni. Gyulladások és krónikus rekedtség esetén mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvost.

A legokosabb tanács, hogy igyunk sok folyadékot, mert általa nedvesen tarthatjuk a nyálkahártyát. Ajánlatos a bőséges teafogyasztás, a gargalizálás, a gyógynövények használata. Különösen hasznos lehet a zsálya és a kamilla. Hagyjuk őket jól kifőzni, úgy tanácsos meginni. A gargalizálást langyos sós vízzel végezzük. Két deciliter vízhez negyed evőkanál sót tegyünk. A nyak köré tett pakolás szintén megkönnyebbülést válthat ki. Az izzadáskúra is sokat segíthet. Eresszünk forró vizet a kádba, mártózzunk meg benne úgy, hogy a nyakat és a lábunk talpát is ellepje a víz. Általában kellemes érzést és a gyógyulás jeleit tapasztaljuk egy ilyen kúra után. A pihenés mindig jót tesz; ha szükségét érezzük, maradjunk otthon pár napig.


Forrás: Gesundheit.de 

Image by Freepik


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár