Tartsuk távol a gyerekeket az energiaitaloktól!

- Írta: DÁ

Címkék: energiaital koffein
Tartsuk távol a gyerekeket az energiaitaloktól!

Amerikai orvosok csoportja nemzeti konferenciát tartott az energiaitalok témakörében, amelynek eredménye egyértelmű: szigorúan óva intik a gyerekeket és tinédzsereket a hasonló készítmények fogyasztásától, és azt javasolják: csak sportitalokat fogyasszanak, lehetőleg azokat is csak kis mennyiségben. Ennek oka elsősorban a mellékhatásokban keresendő.

„A gyermekeknek egyáltalán nincs szükségük energiaitalra”, mondja Dr. Holly Benjamin, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia munkatársa, a jelentés egyik írója. „Ezek ugyanis koffeint és egyéb stimulálószereket tartalmaznak, amelyek nem rendelkeznek semmiféle tápértékkel, tehát nincs rájuk szükség.” A gyerekek érzékenyebbek lehetnek ezekre a szerekre, mint a felnőttek: rendszeres fogyasztásuk stresszt okoz a test számára, ami egy fejlődésben lévő szervezet számára különösen ártalmas. Bár még kevés a dokumentált eset azon mellékhatásokról, amik egyértelműen ezen italok számlájára írhatók, az már biztosnak tűnik, hogy szívritmus-zavarokat okozhatnak, nagyon ritka esetben pedig akár rohamokhoz is vezethet a fogyasztásuk. A jelentés példaként említ egy figyelemzavaros, hiperaktív 15 éves fiút, akit rohammal vittek be a kórházba, miután két üvegnyit fogyasztott az egyik hazánkban is kapható, koffeintartalmú üditőitalból. Benjamin szerint a rohamot az okozta, hogy a fiú már eleve stimuláló gyógyszeres kezelés alatt állt, a plusz löket koffein pedig már túl soknak bizonyult szervezete számára.

Egy korábbi, hasonló témájú tanulmányban floridai gyermekorvosok szintén rohamokról, érzékcsalódásokról, szívproblémákról, vese- és májkárosodásokról számoltak be azoknál, akik egy vagy több alkoholmentes energiaitalt fogyasztottak. Bár a szakemberek maguk is kiemelik, hogy ezek az esetek igen ritkák, és nem tulajdoníthatók egyértelműen és kizárólag csak az italok hatásának, felhívják mindenki figyelmét a lehetséges veszélyekre, elsősorban azoknál a gyerekeknél, akik gyógyszeres kezelés alatt állnak.

Amerikában az alkoholmentes energiaitalok értékesítéséből származó bevétel idén elérheti a 9 milliárd dollárt, ennek a keresletnek körülbelül a felét gyerekek és fiatalok teszik ki. „A koffein hatásai jól ismertek, és mivel egy doboz ital egy csésze kávénak megfelelő koffeint tartalmaz, ennek megfelelően kell kezelni és fogyasztani”, nyilatkozta a legnépszerűbb hasonló energiaitalt gyártó cég kommunikációs vezetője a Reuters Health-nek. A szóban forgó ital szintén igen népszerű Magyarországon.

Dr. Holly Benjamin szerint a gyermekek szomjának csillapítására legmegfelelőbb a víz. Amennyiben fiatal korban sportolni kezdenek, a különböző sportitalok fogyasztása is hasznos lehet számukra, mert ezek cukrot is tartalmaznak. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik passzív életvitelt folytatnak, csak a plusz kilók felszedését eredményezik az energiaitalok.

A témában még további kutatások szükségesek, de biztos, ami biztos, a kutatók mindenkinek azt ajánlják, hogy inkább vizet igyon.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár