Skót húsleves (4-6 főre)
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontos bárány- vagy birkahús,
- 120 g árpa,
- 120 g fejtett zöldborsó,
- 2 kockára vágott sárgarépa,
- 1 kockára vágott fehérrépa,
- 1 kockára vágott cékla,
- 2 kockára vágott hagyma,
- só, bors, petrezselyem.
Egy mély fazék aljára tegye a húst, adjon hozzá 2,5 liter vizet, tegye mellé a zöldborsót és az árpát. Lassan forralja fel, szedje le a habját, majd lassan főzze egy fél órát, ha bárányhús, egy órát, ha birkahús. Adja hozzá a zöldségeket, és lassú tűzön főzze tovább a levest, amíg a hús megpuhul, ami kb. még egy óráig tart. Ezután vegye ki a húst, a zöldségeket, az árpát, és a levest magában főzze addig, míg az íze még erőteljesebb nem lesz. Fűszerezze. A húst a csontról fejtse le és tegyen vissza mindent a fazékba, újra melegítse át, majd tálalja.
Paradicsomos krumpli leves (6 főre)
Hozzávalók:
- 450 g édes krumpli,
- 1 finomra vágott hagyma,
- 60 g vaj,
- 4 paradicsom, forró sütőben pár csepp olíva olajon megfuttatva, amíg megpuhul, azután meghámozva és feldarabolva,
- 850 ml csirkehúslé,
- só és paprika.
Hámozza meg a krumplit, szeletelje vékonyra, annyi vizet öntsön rá, hogy ellepje, majd főzze puhára. A vajon fonnyassza meg a hagymát, majd dobja rá a paradicsomot és főzze néhány percig. Turmixolja össze a forró húslé egyharmadával, majd öntse vissza az egészet a húsleveshez, és újra melegítse fel. Ízesítse és díszítse ízlés szerint.