Újszülött bőr: mi a normális?

Újszülött bőr: mi a normális?

Az újszülöttek bőre messze van a tökéletestől, de ez általában még nem jelenti, hogy baj van. Az újszülöttek bőre még alkalmazkodik az anyaméhen kívüli élethez.

Egészséges bababőr

Ráncok, vörös, száraz; az újszülöttek bőre messze van a tökéletestől, de ez általában még nem jelenti, hogy baj van. Az újszülöttek bőre még alkalmazkodik az anyaméhen kívüli élethez. A legtöbb bőrbetegség idővel eltűnik. A koraszülött csecsemőknek például puha szőr lehet az arcukon, illetve hátukon. A késői bébik bőre gyakran száraz, hámlik. Mindkét esetben általában néhány hét és eltűnnek a gondok.

A bababőr érzékeny

Általában nincs szükség krémekre a bébi egy hónapos korában. Amikor majd elkezded használni a bőrápoló termékeket, győződj meg, hogy kifejezetten nekik készültek, a bőrük ugyanis érzékeny. A felnőtteknek készült termékek olyan színezékeket, aromákat, tisztítószereket tartalmazhatnak, amik túl erősek az újszülöttek bőréhez. Általánosságban kerüld el a babaporokat -a talkum nem tesz jót a tüdőnek, a kukoricakeményítő pedig ronthat a pelenkakiütéseken

Anyajegyek

Az éretlen vérerek kis vörös foltokat okozhatnak, amiket "gólyacsípéseknek" illetve "angyalcsókoknak" is neveznek. Ezek lehetnek az arcon vagy a nyak hátsó részén. A sírástól élénkebbé válhatnak, de általában egy éven belül eltűnnek. A születés során keletkezhetnek egyéb kisebb horzsolások vagy purpurák az újszülöttön, amik néhány héten belül rendszerint felszívódnak. Az anyajegyek többi típusa tovább maradhat, az is lehet, hogy sosem tűnnek el.

Ki lehet hagyni egy fürdőt?

Az újszülötteknek nem kell minden nap fürödni. Az első néhány hét során elég, ha tisztába teszed, és fürdőszivaccsal lemosod. Nem szükséges igazi fürdő a baba egy hónapos kora előtt. Egy éves kor előtt elég 2-3 naponta fürdetni. A fürdés gyakran kiszárítja a bőrt. Két fürdés között törölgesd a baba arcát és kezeit nedves, langyos mosogatóronggyal, és a nyakát, hónalját se hagyd ki.

Köldökzsinór csonk ellátása

Amíg a baba köldökzsinór csonkja le nem válik, ne érje nedvesség. Ha koszos lesz, alkohollal, vagy babatörlő kendővel tisztítsd. Igazi fürdés helyett használj szivacsot. Legyen melletted egy lavór meleg víz és egy tiszta törlőrongy, hogy az egyik kezedet mindig a babán tarthasd. Teríts puha törölközőt egy tiszta, stabil felületre, és fektesd oda a babát. Tartsd melegen azzal, hogy bebugyolálod a törölközőbe, csak azt a részét hagyd szabadon, amit épp mosol. Amikor a csonk leesik, kisebb vérszivárgás előfordulhat. Emiatt ne aggódj - csak tartsd tisztán az érintett területet szappannal és vízzel. Beszélj az orvosoddal, ha gennyet, rossz szagot, vagy túlzott vörösséget tapasztalsz a csonk helyén.

A bőrproblémák elkerülése fürdéskor

Amikor a baba már készen áll arra, hogy igazi fürdőt kapjon, akkor is vigyázni kell, mert a bőre még puha és érzékeny. Csak 7-10 centi vízzel töltsd meg a lavórt. Lógasd bele a csuklód annak ellenőrzésére, hogy nem túl forró-e. Ha testápolót használsz, addig tedd fel a baba bőrére, amíg vizes, majd óvatosan töröld szárazra, ne dörzsöld. A biztonság kedvéért legyen a víz hőmérséklete 50 fok alatt.

A baba haja

Amikor a baba készen áll a fürdésre, ha van már haja, csak egyszer-kétszer kell sampont használni egy héten. Kellő óvatossággal moshatod a fejének érzékeny részeit. Használj babáknak készült tisztítószert vagy babasampont. Próbáld meg elkerülni, hogy a szemét érje, a kezeddel védd az arcát, vagy kicsit fordítsd oldalra, hogy folyjon le róla a víz.

Pelenkakiütés

A nedves és koszos pelenka irritálhatja a csecsemő bőrét, pelenkakiütést okozhat. Ez általában vörös és göröngyös, de egy hét múltán általában eltűnik. Tehetsz ellene azzal, hogy rendszeresen ellenőrződ és cseréled a pelenkáját. A lányokat elölről hátra töröld, hogy ne fertőződjön meg. Ha a babán pelenkakiütés jelenik meg, a pelenkakrém segíthet, illetve megpróbálhatod egy időre pelenka nélkül hagyni, hogy szellőzőn a bőre.

Orvos

A csecsemők jellemzően kapnak kiütéseket, azonban ha viszket, hólyagosodik, kérgesedik, vagy szivárog a bőr, ha vörös vagy lila pöttyök jelennek meg, vagy ha lázas a baba, feltétlenül hívj orvost. Az ekcéma a leggyakoribb oka a viszkető kiütéseknek csecsemőknél, ugyanakkor fertőző bőrbetegséget is elkaphatnak, amik lehetnek: bárányhimlő, kanyaró, kéz- láb- és száj vírus, herpes simplex (ahogy itt láttuk), rüh, csecsemő-ótvar.

Mosás

A bőrkiütések elkerülése biztosítja, hogy a baba boldog és mosolygós maradjon: enyhe tisztítószerrel moss meg mindent, ami a csecsemő bőrével érintkezik, legyen az ágynemű, takaró, törülköző, vagy akár a saját ruháid. Ezzel csökkenteni tudod az esélyét, hogy a baba bőrét irritáció érje, vagy viszketéssé váljon.

 

Forrás: https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-newborn-skin-care

 


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár