Védekezés a téli megfázások ellen

Védekezés a téli megfázások ellen

Ahogy közeleg a tél, az influenzás megbetegedések száma is nő. Éppen ideje, hogy sorra vegyük, hogyan lehet védekezni a meghűlések, megfázások ellen megfelelő étkezéssel. 
Az első alapszabály, amelyet érdemes figyelembe venni, hogy elegendő mennyiségű ételt eszünk-e. Az alultápláltság ugyanis felboríthatja a szervezet egészséges egyensúlyát.

Noha a különféle fogyókúrás diéták és böjtök karcsúbbá tehetnek, testünk nem szereti, ha nem jut elegendő táplálékhoz. Szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, ezért fogyasszunk belőle kellő mennyiséggel.  Különösen ajánlottak a keményítőtartalmú gyökérzöldségek, mint például a sütőtök és a burgonya, illetve a feldolgozatlan gabonák, vagyis a zab, barnarizs, amarant és köles. Az immunrendszer karbantartására elengedhetetlen, hogy hozzájussunk a legfontosabb vitaminokhoz. Együnk tehát sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg naponta többször kisebb adagokban. A C-vitamin különösen hatékony. Főként a pirospaprikában, zöldpaprikában, kiwiben, paradicsomban, narancsban, brokkoliban és a bogyós termésű gyümölcsökben található sok C-vitamin. Szervezetünknek szintén szüksége van D-vitaminra, de télen ez nem termelődik magától. Éppen ezért fogyasszunk bőségesen halakat, tojást, gombákat, amelyek kellő mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. A szervezetnek cinkre is szüksége van, amely nagyobb mennyiségben található meg a kagylóban, bárány- és marhahúsokban, diófélékben, magvakban és a babban. A dehidratáció is hozzájárulhat a szervezet legyengüléséhez, ennek következtében az influenzás megbetegedésekhez. Tanácsos tehát sok folyadékot inni, a legjobb megoldás a víz. 

Daily Telegraph

Image by drobotdean on Freepik


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár