Vérre megy I.

- Írta: Szlávics Noémi

Vérre megy I.

A házasság jó esetben felelős, érzelmileg és erkölcsileg is érett, olyan felnőtt emberek döntése, akik tisztában vannak vele, hogy a házasságkötésben a válás lehetősége is benne foglaltatik. A felelősség a másik iránt nagyjából addig tart, míg maga az együttélés, s útközben mindkét félnek jogában áll meggondolnia magát. A szerelembe, mondják, nem szoktak belehalni. A sebek előbb-utóbb begyógyulnak, a kiskanalakon, sőt, a szobanövényeken is meg lehet osztani. Csak egy valamit nem lehet elosztani, ha már megvan, mert nem részekre szedhető, mert érez és gondolkodik: ez a valami a gyermek. Akihez – gyakran bármennyire is nem szeretnénk – szorosan hozzátartozik az a „másik” is, akivel az együttélés lehetetlenné vált.

A közös gyermek születésével a szülők élethosszig tartó felelősséget vállalnak gyermekükért, és bizonyos mértékig házastársukért is – hisz a gyermeknek anyára és apára egyaránt szüksége van. A szülőkre az életközösség felbomlása érzelmi és egzisztenciális terheket ró, ezek azonban – ideális esetben – csak ideiglenesek: elválni tisztességesen, békésen, sőt, barátságban is lehet. A különválás kárvallottja elsősorban mindig a gyermek, akinek, – amennyiben a válást nem sikerül békésen, kompromisszumok útján megoldani, – nem csak a „kettészakadt világ” megértésével, újrastrukturálásával, a változás érzelmi terhével kell megbirkóznia, hanem családjának, önmagának sorstragédiájával is. Ez pedig – nemcsak egy gyermek, hanem a már érett felnőtt számára is – gyakran lehetetlen. A dráma a gyermek egész életére rányomja bélyegét, gátolja egészséges személyiségfejlődését, s előrevetíti későbbi életének kapcsolati, párkapcsolati kudarcait, pszichés kríziseit.

Lányom nélkül soha!

A gyermek elhelyezéséről – a szülők megegyezésének hiányában – a bíróság dönt, amely a gyermeket annál a szülőnél helyezi el, akinél kedvezőbb testi, érzelmi és erkölcsi fejlődését látja biztosítva. A döntés pszichológus szakértők bevonásával történik, azonban nekik a leggyakrabban a nevelésre egyaránt alkalmas szülők között kell a nevelői alkalmasság vonatkozásában különbséget megállapítaniuk, szem előtt tartva a gyermekek érzelmi kapcsolatát, kötődését a szülőkhöz, testvérekhez. Ezáltal a gyermek és az egyik szülő mindenképpen megfosztottá válik, csakúgy, mint a jog által – meglehetősen szigorúan – szabályozott „kapcsolattartás” esetében is. Nem ritka, hogy a külön élő szülő csak azért kerül hátrányosabb pozícióba a gyermekért folytatott per során, mert anyagilag ellehetetlenült – épp a különválás következményeként…

A gyermekelhelyezési per a végletekig kiélezett. A kiélezettséget egyrészt az elhúzódó házassági krízis adja, másrészt a per maga, hiszen kimenetele a szülők számára sorsdöntő következményekkel jár az élet szinte minden területén. A válás és az ehhez kapcsolódó harc nem csupán a házasság, hanem a család egészének krízisét jelenti, s ez kihat a család valamennyi – nevelés, érzelmi- és szexuális szféra, egzisztenciális viszonyok, baráti és rokoni kapcsolatok, motivációk, értékek – területére és funkciójára.

A gyermekelhelyezési perek indítékai között igen nagy számban fellelhetők az olyan, negatív előjelű szenvedélyek, mint a gyűlölet és a bosszúvágy. A szülők csak partneri szerepükkel képesek azonosulni, és saját igényiket képtelenek különválasztani a gyermek szükségleteitől, nevelési igényeitől. Az elhatározott válás ellenére sokszor mindkét fél tovább hordozza sérelmeit, a fájdalmat, a dühöt – ezek az érzések pedig továbbra is egymáshoz láncolják őket. A harcban pedig a gyermekeket használják fegyverként egymás ellen – meglehetősen változatos módszerekkel. A gyermekek érzelmi megnyeréséért rivalizáció kezdődik, mely az érzelmi megterhelések sorát a végletekig felfokozza.

 

Cikkünk itt folytatódik:
Vérre megy II. – Harc tisztességtelen eszközökkel


 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár