10 módszer, hogy kevesebbet egyél

10 módszer, hogy kevesebbet egyél

Alábbiakban összefoglalunk néhány módszert, melyek segíthetnek abban, hogy kevesebb táplálékot vigyünk be szervezetünkbe.

Rágózz bevásárláskor!

Talán már hallottál róla, hogy jobb nem akkor élelmiszert vásárolni, amikor éhes vagy. Ha beveszel egy cukormentes rágógumit mielőtt elkezded róni a bolt sorait- tanulmányok szerint- nem érzed majd magad annyira éhesnek, és kevésbé fogsz vágyni az egészségtelen ételekre. Így kevesebb magas kalóriatartalmú nassolni valót, pl. chipset veszel majd, és több egészségesebb ételt, pl. zöldségeket.

Először az egészségesebb fogásokból fogyassz!

Akár otthon, akár menzán étkezel, először az egészségesebb ételeket tedd a tányérodra. Több tanulmány szerint az étkezők az elsőként meglátott ételekből többet esznek, tehát ésszel kezdd el megtölteni a tálad, először zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket válassz, mielőtt zsírosabb húsokból vagy köretekből vennél!

Fizess készpénzzel az ebédért!

Könnyebben vásárol az ember egészségtelen ételeket egy „műanyaglap” segítségével. Ha látod, mennyibe kerül neked az étel, egy pillanatig elgondolkodsz. Egy tanulmány szerint, ha középiskolásoknak azt mondták, hogy a süteményekért készpénzzel kell fizetniük, sokszor inkább az egészségesebb ételeket választották.

Kapcsolj el a főzős műsorokról!

Ha fogyni akarsz, nem jó kitenni magad a képernyőn lévő ételek csábításának. A diétázni próbáló emberek több cukorkát fogyasztanak akkor, ha ételekről szóló műsorokat néznek, mint amikor ételmenteseket.

Egyél kék tányérokból!

Ha hiszed, ha nem, a tányér színe is befolyásolja, mennyi ételt fogyasztasz. Minél inkább hasonlít az étel színe a tányérhoz, annál nagyobb mennyiségű ételt tesznek rá az emberek, tanulmányok szerint.

Használj kisebb tányérokat!

A tányérok mérete jelzi az agy számára, mennyi a "megengedett" mennyiségű étel. Egy kínai étteremben végzett kutatás során azok, akik nagyobb tányért kaptak, 52%-kal több ételt kértek, és 45%-al többet fogyasztottak, mint aki kisebb tányérban részesült.

Nyomd meg a stop gombot, mielőtt engednél a kísértésnek!

Ha azért eszel, mert unatkozol, fáradt, feszült vagy, úgy érezheted, hogy elvesztetted az irányítást magad felett. Próbáld meg késleltetni az evés kényszerét: amikor úgy érzékeled, hogy enned kell, 5-10 percig csinálj valami mást. Figyeld, mi történik! Valószínűleg egy kicsivel gyengül a késztetés.

Ne legyenek szem előtt a nassolni valók!

A cukorkákhoz, chipsekhez hasonló ételeket rakd el úgy, hogy ne legyenek láthatóak, így lehet, hogy kevesebbet fogyasztasz majd belőlük. Egy kísérlet során, amikor irodai dolgozókat arra kértek, hogy hagyják elöl a csokoládéikat az asztalon, 48%-kal többet fogyasztottak belőlük, mint amikor legalább 3 méter távolságra voltak tőlük. Amikor a fiókban tárolták, 25%-kal ettek kevesebbet.

Mindig a kis adagot rendelj!

Egy nagy doboz arra ingerelhet, hogy többet fogyassz, még akkor is, ha már tele vagy, illetve, ha nem ízlik. Egy tanulmány során a mozilátogatóknak ingyen pattogatott kukoricát adtak közepes, vagy nagy méretű dobozban - egy részük friss és finom volt, a többi állott. Akik frisset kaptak nagy dobozban, 45%-kal többet ettek, mint azok, akik közepes méretű dobozban kapták. Akik állott pattogatott kukoricát kaptak nagy tárolóban, azok is 33%-al többet fogyasztottak belőle azoknál, akik ugyanazt kapták közepes méretű dobozban.

Egyél lassan, igyál vizet!

Egyél kisebb falatokat. Jól rágd meg az ételt. Kicsit nagyobb időközöket hagyj minden falat után, és igyál vizet az étkezés alatt.
Ezen egyszerű tanácsokat betartva bizonyítottan csökkentheted a kalóriabeviteledet úgy, hogy egyben jól is tudj lakni.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-10-ways-to-control-eating

Image by freepik


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár