A mediterrán diéta új zöld változata

A mediterrán diéta új zöld változata

A mediterrán diéta új, zöldebb változata a vörös húst növényi proteinnel helyettesíti.

Kutatók szerint az új "zöld" mediterrán diéta egészségesebb mint a hagyományos. Ebben a változatban az eddig meglévő kevés vörös hús sem található meg, helyébe növényi protein lép. Szakértői vélemények szerint a növényi proteinek további pozitív egészségügyi hatással járnak, beleérte a gyulladáscsökkentő jelleget.

A Heart folyóirat új tanulmányában, a szerzők úgy találták, hogy a nagyobb mennyiségű növényi proteint és kevesebb vörös húst és baromfit fogyasztók szív- és érrendszeri egészsége, valamint emésztése javult.

A kutatók 294 túlsúlyos, keveset mozgó alanyt (31 vagy a-feletti BMI) három csoportra osztottak étrend szerint. Az alanyok többsége férfi volt, 51 év átlagos életkorral. Az első csoport útmutatást kapott arról, hogy mozogjanak többet, és étkezzenek egészségesen. A második csoport ugyanazt a tanácsot kapta a mozgással kapcsolatban, ám konkrétan a mediterrán étrendet javasolták számukra. Étrendjük kevés egyszerű szénhidrátot, sok zöldséget tartalmazott, a vörös húst pedig baromfi váltotta fel. A harmadik csoport szintén a fentieket kapta, ezen kívül 3-4 csésze zöld teát és 28 gramm diót naponta, valamint 100 gramm feldolgozott békalencsét (ami egy tengeri növény) kellett fogyasztaniuk.

Ígéretes eredmények

6 hónap után a zöld mediterrán diéta hozta a legtöbb pozitív egészségügyi változást.
Mindkét típusú mediterrán diéta fogyasztói sok súlyt veszített; a zöld mediterrán diétát fogyasztó csoport összesen 6.2 kilogrammot, a hagyományos mediterrán diétás csoport 5.4 kilogrammot, az egészséges diétás csoport 1.5 kilogrammot.

A zöld mediterrán diétás csoport LDL (rossz) koleszterin szintje közel 4 százalékkal csökkent, a hagyományosé 1 százalékkal, az első csoporté ennél is kevesebbel.
A zöld mediterrán diétán lévő csoport tagjai ezen kívül további pozitív változásokról is beszámoltak, például alacsonyabb vérnyomásról, illetve a jó (HDL) koleszterin arányának növekedéséről.

Mit együnk?

Nem érdemes túlgondolni az étkezéseinket. A húsoknak is megvan a maga előnyük (pl. vas), ahogy a halaknak is (omega-3). Ezzel együtt, több mód van arra, hogy növeljük a polifenolok és növényi proteinek napi bevitelét.

A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, mogyorófélék, magok, a tea, a bor és a teljes kiőrlésű élelmiszerek (például a rozs) tartalmazzák azokat a polifenolokat amiknek a tanulmányban említett pozitív egészségügyi hatások köszönhetőek. Javasolják több szója, tofu, bab, lencse, étkezési élesztő, mogyoróféle illetve tengeri növény fogyasztását.

Szükségünk van ezekre az élelmiszerekre, mivel a protein kulcsfontosságú eleme az egészséges táplálkozásnak, energiával látja el az izmokat és minden sejt belőlük építkezik.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/new-green-mediterranean-diet-may-be-even-healthier-for-you

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár