10 tipp a fitt vakációért: így maradj egészséges nyaralás alatt is!

10 tipp a fitt vakációért: így maradj egészséges nyaralás alatt is!

Végre közeledik a végtelen napozás, a vízparti lazulás és a végeláthatatlan koktélozások időszaka, nyakunkon a vakációszezon!
A jól megérdemelt pihenés alatt azonban hajlamosak vagyunk engedni az egészségtelen élvezetek csábításának, így nemcsak szervezetünket terheljük meg hirtelen, hanem egy-két keresetlen kilóval is gazdagodhatunk. Néhány apró trükkel azonban megelőzhetjük, hogy az egész éves fegyelmezett munkánkat pár nap alatt agyoncsapjuk.
Nem kell mást tenni, mint megfogadni Dr. Tatár Ákos főorvos tanácsait.

1. Mindig csomagolj egészséges nassolnivalót!
Akár utazásról, városnézésről, vagy strandolásról legyen szó, mindig készüljünk néhány egészséges falattal arra az esetre, ha megéheznénk! Készítsünk teljes kiőrlésű, magvas rozskenyérből készült, zöldségekben gazdag szendvicset, vagy csomagoljunk előre felkockázott zöldségeket, gyümölcsöket, valamint tápláló és egészséges olajos magvakat.


2. Egyél napi ötször!
Az egészséges étrend alapja a napi ötszöri, kisebb adagokban történő, rostban gazdag étkezés, erről a nyaralás alatt se feledkezzünk meg! Ha kimarad egy-egy étkezés, az étterembe beszabadulva sokkal több és egészségtelenebb fogást fogunk rendelni, mint amennyire valóban szükségünk lenne. A fő étkezések között fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, így elkerülhetjük a ránk törő éhséget, és az anyagcserénket is egyensúlyban tarthatjuk. 

3. Tartsd be a 20-80, vagy a napi egy kihágás szabályát!
A nyaralás persze a pihenésről és az élvezetekről szól, ne fosszuk meg magunkat ettől önsanyargatással! Dr. Tatár Ákos főorvos szerint kövessük a 20-80 szabályt, azaz 20 százalékban engedjünk a kísértéseknek, 80 százalékban viszont maradjunk az egészséges választásoknál. Ugyanilyen eredményes lehet, ha mindennap engedélyezünk magunknak egy-egy ínycsiklandó kihágást, de csakis egyet!

4. Nem lehet elég szénsavmentes vizet inni!
A legegyszerűbb, a legjobb és a leghasznosabb trükk minél több vizet inni. A nyári melegben könnyebben kiszáradunk, észre sem vesszük a vízparton a dehidratáltságot, ráadásul az éhségérzet gyakori kiváltója valójában a szomjúság. Ha eleget iszunk, azzal nemcsak a szervezetünknek teszünk jót a megfelelő hidratáltsággal, hanem a fölösleges étkezéseket is elkerülhetjük. 

5. Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos!
Nem elég azt megterveznünk, hogy mit és mennyit eszünk, legalább ilyen fontos az ételek minősége is. Igyekezzünk a nyaralás alatt is helyi termelőktől származó biotermékeket fogyasztani, így elkerülhetjük, hogy káros méreganyagokkal telítődjön a szervezetünk.

6. Tervezz előre és válassz okosan!
Ugyanúgy, ahogyan az úti célt, a szállást és a városnézést is megtervezzük, tervezzünk előre az étkezések terén is! Térképezzük fel, van-e a környéken helyi biopiac és nézzünk utána a helyi éttermeknek is! Ha tudjuk, mire számítsunk, sokkal könnyebben fogunk egészségesebb kínálatból egészséges fogásokat választani. Étteremben elég egészen apróságokra ügyelni: például krumpli helyett válasszunk salátát, majonézes öntet helyett mustárosat, és osszuk meg a desszertet valakivel! Máris sokat teszünk az egészségünkért.

7. Ne dőlj be az all inclusive csábításnak!
Az all inclusive nyaralások még mindig nagyon népszerűek, hátulütőjük viszont, hogy akarva-akaratlanul „le akarjuk enni és inni” a kifizetett összeget. Ha all inclusive nyaralásra megyünk, ne akarjuk kienni a szállodát a vagyonából, ezzel csak magunknak ártunk. Próbáljuk tartani a mértéket, és tényleg csak annyit fogyasztani, amire valóban szükségünk van és jólesik. 

8. Ne idd meg az egész napi kalória adagod!
Vakáción általában jobban fogy az alkohol is, hiszen kinek ne esne jól egy koktél vagy egy jéghideg sör a medence partján. Nincs is ezzel probléma, viszont érdemes ügyelnünk arra, mit is iszunk, hiszen például csupán egy margarita 700 kalóriát tartalmaz, ami nem csekély mennyiség annak tudatában, hogy egy közepesen aktív felnőtt nőnek kb. 2000, felnőtt férfinak pedig kb. 2600 kalória az átlagos napi kalóriaszükséglete. Ügyeljünk a mértékletességre, és válasszunk alacsony kalóriatartalmú frissítőket. Kitűnő opció lehet a fröccs, vörösbor, light sör, vodka-szóda vagy a tequila citrommal. 

9. Mozogj, akár a parton is!
Az egyik legfontosabb: mozogjunk nyaralás alatt is! Itt persze nem a klasszikus értelemben vett edzőtermi mozgásra gondolunk. Pont elég, ha nemcsak a parton ejtőzünk egész nap, hanem várost nézünk, úszunk, biciklizünk, vagy akár sárkányt eregetünk. Mozogni szórakoztató formában is lehet, használjunk ki rá minden alkalmat a pihenés alatt is!

10. Válassz egészséges szállást!
A legegyszerűbben úgy nyaralhatunk egészségesen, ha maga a szállás is segítségünkre van ebben. Válasszunk olyan hotelt, ahol változatos sportolási lehetőségek közül választhatunk, a séfek helyi, minőségi bio alapanyagokból dolgoznak, és maga a szálloda szellemisége is ügyel a vendégek egészségére. Ha ugyanis helyben minden adott az egészséges nyaraláshoz, nem kell trükkökhöz folyamodnunk – tanácsolja Dr. Tatár Ákos. A főorvos tapasztalatai szerint egyre többen figyelnek tudatosan az egészségükre nyaraláskor is.

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár