9 tipp az első kempingezéshez

9 tipp az első kempingezéshez

Hogyha első alkalommal megy kempingezni, akkor rengeteg dolgot érdemes tudnia. Azonban egy percet se aggódjon, mert egyáltalán nem nehéz. Egyszer mindenki volt „kezdő” és még a tapasztaltabbaknak is van egy-egy vicces anekdotája, amit megoszthatnak azokból az időszakokból. Az újak eleinte sokszor a saját bőrükön tanulják meg a legtöbb dolgot. Viszont még az öreg rókák is képesek figyelmen kívül hagyni egy-egy fontosabb lépést. Mindig emlékezzen azokra a hibákra, amelyeket elkövetett, hiszen azokból tanul és miattuk lesz egyre ügyesebb táborozó. A következő tanácsokkal valamivel magabiztosabban és bátrabban vághat bele első túrájába.

Ismerje meg a saját felszerelését


Az új táborozók általában csak akkor próbálják ki rendesen a felszerelésüket, amikor már a kemping területére érkeznek. Nem ritka, hogy órákig csak néznek és elmélkednek, hogyan kellene felállítani a sátrat. A gyakorlatias hozzállás azonban sokat segíthet. Állítsa fel a megvásárolt sátrat az udvarban vagy egy közeli szabad területen mielőtt élesben próbálná ki. Ellenőrizze a lámpák és a tábortűzhelyek működését, hogy biztosan minden rendben van-e. Próbálja ki a hálózsákot és aludjon benne egy estét, hogy biztosan kényelmesen tud-e benne pihenni. Legyen felkészült és ismerje meg azokat az eszközöket, amelyek segíteni fogják.


Vegyen nagy sátrat


Az új táborozók könnyen abba a hibába esnek, hogy zsúfolt lesz a sátor. A szabad tér nagysága és a kényelem mindig fontos szerepet töltsön be a választásánál! Ezek a sátrak már összecsukhatók és könnyedén elférnek a kocsiban, szóval a méretnek és a súlynak nem kell befolyásoló tényezőnek lennie. Célszerű mindig 2 fővel nagyobb sátrat választani, mint amennyien valójában használni fogják. Tehát egy négytagú család számára egy hatszemélyes sátrat érdemes választani.


Készítsen listát


Az új táborozók ugyancsak nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják az ellenőrző listát. Pedig nem olyan jó móka, amikor a kempingezésnél derül ki, hogy valamit elfelejtett vagy otthon hagyott. Maradjon mindig szervezett és bizonyosodjon meg egy ilyen lista segítségével arról, hogy mindent magával vitt. Használja pakolás közben és minden fontos eszközt pipáljon ki, hogyha megvan.


Időben érkezzen a táborhoz


Az új táborozók valószínűleg nem fogják ismerni a kemping elrendezését és az azokhoz tartozó szabályokat. Hogyan is ismerhetné, amikor még táborozni sem volt? Érkezzen időben, hogy elég ideje legyen kiismerni a tábor felépítését. Legyen tekintettel a „szomszédaira” is, így legalább nappal fogja elrendezni a táborhelyet. Eleve sokkal egyszerűbb, amikor látja is, hogy mit csinál.


Tervezze meg az étkezéseket


Az újabbak nem gondolják át elég alaposan, milyen ételeket fogyasztanak majd a táborozás közben. Mindig érdemes kigondolni, hány féle fogást fog csinálni és hány személy számára. Valamint érdemes a menüt is pontosítania saját maga miatt. Vásároljon be egy vagy két nappal korábban, mint az utazás, így még friss marad az étel. Ne legyen az a táborozó, aki minden nap elkocsikázik a legközelebbi bevásárló központba és megveszi a kész ételeket.


Ismerje meg a táborhelyi szabályokat


Előfordulhat, hogy az új táborozók nem gondolják át, hogy az ilyen táborokban nincsen teljes magánélet. Nagyon könnyedén hallhatja, hogy mit csinálnak mások és ez fordítva is igaz. Szóval egy zajosabb társaság nagyon könnyen zavarhat több tucat embert is, akik emiatt nem tudnak megfelelően pihenni és kikapcsolódni.

Tartsa tiszteletben a többieket és a tábor szabályait is.


Vigyen elegendő ruhát


A kempingezés során mindenki próbál a legfelkészültebb lenni. Viszont gyakori hiba az újabbak körében, hogy nem visznek magukkal elegendő ruhát. Ne feledje, hogy az ilyen helyeken nincsen mosoda és az időjárási körülmények is elég változatosak tudnak lenni. Érdemes elcsomagolni egy esőkabátot a viharok miatt, lengébb ruhadarabokat a melegebb napokra vagy pulóvereket és dzsekiket a hidegebb éjszakákra.


Kerülje a szélsőséges időjárást


Hogyha szereti magát büntetni, akkor nyugodtan állítson fel egy sátrat esőben és szélben. Azonban a kempingezés a nyugalomról és a szabadságról szól, szóval ne induljon útnak, amikor előreláthatólag rossz idő lesz. Nincs is annál lelombozóbb, mint amikor több napot folyamatosan a sátorban kell töltenie, amit ráadásul az időjárás is könnyedén megtépázhat. Nem utolsó sorban pedig kirándulni sem annyira előnyös a vihar utáni sárban.


Táborozzon az otthonához közel


Csak a biztonság kedvéért: első alkalommal ne utazzon messzire a saját otthonától. Lehet, hogy egy este után rájön, hogy nem az a tipikus táborozó személyiség. A felszereléssel is problémák lehetnek, amelyeket nem feltétlenül tudna még megoldani. Esetleg kifogy az élelemből. Talán még az időjárás is kimondottan maga ellen dolgozna. Ilyen esetekben pedig nem hátrány, hogyha nem kell az egész országot átutaznia, hogy haza tudjon menni.
Forrás: www.tripsavvy.com


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár