Nyolc otthoni gyógymód a száraz bőrre

Nyolc otthoni gyógymód a száraz bőrre

A száraz bőr (xerosis) gyakori betegség, sokféle kiváltó okkal. Az is lehet, hogy egy másik, súlyosabb megbetegedés tünete, legtöbbször azonban a száraz bőr olyan környezeti hatások miatt alakul ki, amelyek kivonják a nedvességet a bőrből.

A hőhatások, a forró fürdők, a száraz levegő és a durva szappan mind előidézhetik a száraz bőrt. Szerencsére vannak otthon is alkalmazható módszerek, amelyek segítségével kezelni tudod a száraz bőr tüneteit és visszaállíthatod a bőr nedvességi szintjét.

1. Kókuszolaj

A kókuszolajnak lágyító hatása van. A lágyítószerek kitöltik a sejtek közti űrt, ezáltal kisimítják a bőr felületét; tehát a kókuszolajban természetesen előforduló telített zsírsavak hidratálják és lágyítják a bőrt.
A bio kókuszolajat nyugodtan használhatod naponta, akár a legérzékenyebb testtájékokon is, például a szemed alatt, vagy a szád körül. További előnye, hogy nem szükséges összekeverni semmivel.

2. Vazelin

A vazelin, más néven ásványi olaj, gyógyhatású lehet idősebb felnőttek számára. Védőréteget képez a bőr felszínén, benntartva a nedvességet, ezáltal segíti a kiszáradt bőrfelület gyógyulását.

3. Zabpehelyfürdő

A zabpehely hagyományos népi gyógymód a bőr bajaira. Egy 2015-ös tanulmány megmutatta, miért használták ezt a módszert már nagy- és dédanyáink is: mert működik.
A kolloid állagú zabpehely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, és nyugtatja a bőrt. Ez a gyógymód különösen hatásos akkor, ha viszketés ellen használod. A fürdő után ne felejtsd el hidratálni a bőröd, hogy konzerváld a védőréteget.
Könnyedén készíthetsz zabpehelyfürdőt otthonodban. Konyhai robotgép segítségével daráld finom porrá a zabpelyhet, majd keverd a forró vízbe.

4. Antioxidánsok és omega-3

A bőröd szárazsága arra utal, hogy olyan körülményeknek teszed ki, ami gyorsabban pusztítja a sejtjeit, mint amilyen sebességgel az képes lenne kijavítani őket. Bizonyos élelmiszerek segíthetnek az egészséges külsejű bőr elérésében. Ezek az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök minimalizálják a mérgező anyagok által okozott károkat, és elősegítik az egészséges sejtek képződését:

  • áfonya
  • paradicsom
  • répa
  • bab
  • borsó
  • lencse


Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a lazac, szintén hozzájárulhatnak a ragyogó bőrhöz.

5. Kesztyű

A kezünk érintkezik a legtöbbet a környezetünkben lévő bőrirritáló anyagokkal, amikbe a szappan és a mosószer is beletartozik.
Kezdj el kesztyűt hordani akkor, amikor vízzel érintkezne a kezed. Akkor is hasznosak lehetnek, ha repkednek a mínuszok, és kint kell dolgoznod. A szigetelt kesztyűk viselése házi- vagy kinti, hidegben végzett munka alatt segít megelőzni a bőr kiszáradását.

6. Zuhanyzás

Az American Academy of Dermatology magazin szerint a száraz bőr néha egyszerűen a zuhanyzási szokások függvénye. Mivel a legtöbb ember általában forró fürdőket vesz, ezek leforrázhatják a bőrt, károsítva azt. Bizonyos szappanok pedig ha azt is állítják, hidratálják a bőrt, miközben épp az ellenkező hatást érik el; allergiás reakciókat válthatnak ki, a bennük lévő vegyi anyagok pedig vékonyíthatják a bőrt.
 Csupán rövid ideig zuhanyozz, forró helyett langyos vízzel, és keresd az illatmentes szappanokat, mert azok gyengédebbek a bőrhöz, mint a hagyományos társaik.

7. Párásító

A párásító használatával csökkenteni lehet a fűtés okozta szárazságot. A gáz- illetve elektromos fűtés kivonják a levegő nedvességtartalmát, a Harvard Medical School szerint azonban egy 60%-ra állított párásító készülék képes ezt ellensúlyozni.

8. Allergének

A száraz bőr hirtelen megjelenését lehet, hogy az általad viselt ruhák, vagy valami egyéb, a bőröddel érintkező anyag okozza.
A tűzhely közelében tartózkodás, a klóros víz, vagy akár egy gyapjúból készült ruhadarab irritálhatja a bőrödet, és száraz érzést okozhat. Figyelj oda rá, hogy mivel érintkezik a bőröd, bánj vele minél gyengédebben.

Megelőzés

Az egészséges bőr megőrzése rendkívül fontos. A bőröd a baktériumok és a vírusok elleni első védelmi vonal, ha viszketés hatására megsérül, fertőzés léphet fel. Egy jó hidratáló beiktatása a napirendedbe akkor is jó ötlet, ha nincsenek problémák a bőröddel.
A száraz bőr megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a bőr külső rétegének épen tartása. Szintén jót tesz, ha hidratáló naptejet használni minden nap, hogy megelőzd a bőr sérülését, kiszáradását. Lehetőleg viselj tág pamut ruházatot, ami felszívja az izzadtságot amikor magas hőmérsékletnek, vagy bőrirritáló hatásoknak vagy kitéve.

Ne felejtsd el, hogy a nagyon száraz bőr egy komolyabb betegség jele is lehet. Ha az otthoni gyógymódok nem segítenek, fordulj orvoshoz.

Forrás: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-skin#prevention

Image by Freepik


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár