80 felett védő szereppel bírhat a magas vérnyomás

80 felett védő szereppel bírhat a magas vérnyomás

Közismert, hogy a magas vérnyomás az időskori elbutulás egyik rizikófaktora. Pontosan ezért meglepőek a Kaliforniai Egyetem legújabb kutatási eredményei. Kiderítették ugyanis, hogy a 80 és 89 év közötti emberek körében, ha valaki magas vérnyomás betegséggel küzd, kisebb eséllyel lesz Alzheimeres az azt követő 3 évben, mint az ugyanilyen korú, de normális vérnyomással rendelkező társaik.

Ahogy a vérnyomás emelkedik, a szívnek is nagyobb erőfeszítést kell kifejtenie. Egy ponton túl ez a szív sérülését okozhatja, és növeli a szívroham kialakulási kockázatát. A magas vérnyomás azt is jelentheti, hogy maguk a vérerek sérültek. Ez mind rossz az agynak, mert rengeteg energiát, oxigént és tápanyagot igényel az alapvető folyamatok fenntartása is. A vérellátás hiánya extrém esetekben agyvérzéshez is vezethet.

A sérült vérerek hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához is. A vér az oxigén- és tápanyagszállításon kívül más feladattal is rendelkezik, többek között például a β-amiloid fehérjék eltávolításában is szerepe van. Ha ez a funkció kiesik, a β-amiloid fehérjék felhalmozódnak, plakkokká állnak össze, és az idegsejtek halálához vezetnek.

Számos kutatást végeztek már arra vonatkozóan, hogy az Alzheimer-kór és a magas vérnyomás között van-e összefüggés, és a válasz úgy tűnik, igen, van. Azoknál az embereknél, akiknél már az 50-es éveik tájékán is magas vérnyomás betegség áll fenn, nagyobb az esély, hogy Alzheimer-kórtól fognak szenvedni időskorukban. A döntő okokat még azonban nem ismerjük. Kapcsolódhat a vérerek szerkezetéhez, az agy csökkent véráramlásához, és az agyból való csökkent méregeltávolításhoz is.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban, ha valaki életének egy bizonyos szakaszában rendelkezik magas vérnyomással, az megvédheti az Alzheimer-kór kialakulásától. A magyarázat valószínűleg az, hogy a vérnyomás magától is változik életünk során. Ahogy öregszünk, a testünk kevésbé képes kompenzálni a vérnyomásbeli változásokat, például, ha ülő pózból felállunk.

A 70 év felettiek 30%-a szédül a fentebb említett esetben. Ez azért történik, mert az agyba jutó vérmennyiség lecsökken. Ez pedig megnövekedett kockázatot jelent az Alzheimer-kór kialakulására. Tehát, ha valakinek ebben a korban magasabb a vérnyomása, kompenzálni tudják a korral járó vérnyomáscsökkenést. Ez segít a megfelelő véráramlás fenntartásában, a felesleges hulladék eltávolításában, és végül védi az idegsejteket.


Forrás: www.iflscience.com

 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár