A dohányzás veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre

A dohányzás veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre

A dohányfüst közismerten károsítja az egészséget, ennek ellenére továbbra sem csökken jelentősen a cigarettázók száma. Németországban például a lakosság negyede dohányzik. A belélegzett füst számos káros anyagot tartalmaz, amely különféle betegségek kialakulásához vezethet. Elsősorban azokon a helyeken károsítja a szervezetet, ahol elsődlegesen mérgezi a testrészeket és szöveteket. A füst nagyban okolható a száj-, gége- és a tüdőrák kialakulásáért, de mivel az egész testet körbejárja, mindenütt kifejti egészségromboló hatását. A német egészségügyi szervek adatai szerint a dohányzás 25-30 százalékban okolható azért, hogy az emberei szervezetben különféle rákbetegségek hatalmasodnak el.

A férfiak különösen veszélyeztetettek. Esetükben a tüdőrák kialakulásának kockázata legalább 30-szor nagyobb, mint a nemdohányzóké. A nők esetében ez a kockázati arány 9-szeres. A Heidelbergben működő Német Rákkutató Központ adatai szerint minden tizedik cigarettázó tüdőrákban hal meg. A kockázati tényező ugyanakkor attól is függ, mennyire erős dohányzó az illető. 

Közismert, hogy a passzív dohányzás szintén károsan hat az egészségre, az viszont már kevésbé köztudott, hogy ennek következtében is mind többen halnak meg. Németországban bizonyítottan évente legalább 280-an veszítik életüket tüdőrákban olyanok, akik passzív dohányosként éltek, más adatok szerint ez a szám 400.

A pipázók szintén veszélyeztetettek, sőt, bizonyos esetekben még inkább, mint a hagyományos cigarettázók. A pipázók szokása ugyanis, hogy a füstöt hosszabb ideig tartják a szájukban, ami az átlagosnál nagyobb mértékben okozhat szájrákot. A szakértők az elektromos cigarettát sem ajánlják, mert használata során számos rákkeltő anyag kerül a szervezetbe. Bizonyos esetekben még több is, mint a hagyományos cigarettáknál.      

A központ által közölt adatok szerint 2013-ban Németországban 121 ezer ember halt meg a dohányzás káros következményei miatt, ezen belül közvetlenül a daganatos betegségeknek tulajdoníthatóan 59 ezren. A 121 ezres szám az összes elhalálozás 13,5 százaléka.


(Berliner Morgenpost)


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár