A gazdagodás ördögi köre

2017.05.16.

A gazdagodás ördögi köre

Képzeljünk el egy hat számjegyű fizetést dollárban, ráadásként egy saját házat és megtakarításként legalább egymillió dollárt… Erre bizonyára mindenki azt mondaná, ez igen, semmi panasza nem lehet az életre, igazán gazdag és megelégedett az illető. Vagy mégsem?

Az Egyesült Államokban nemrég végeztek egy felmérést jómódú emberek körében, akik lényegében megfeleltek a fentebb említett kritériumoknak. Megkérdezték tőlük, hogy gazdagnak tartják-e magukat?

A válasz talán meglepő, de nem gondolják azt, hogy különösebben tehetősek volnának. Csak azok vélekedtek elégedetten az anyagi helyzetükkel, akik minimum ötmillió dollár félretett pénzzel rendelkeztek. Ők biztonságban érezték magukat a jövőjüket illetően ellentétben azokkal, akik ennél kevesebb vagyont birtokoltak. Úgy vélekedtek, hogy ha csupán 1-2 millió dollár hever a bankszámlájukon, még bármi közbejöhet az életükben, ami negatívan befolyásolná az életmódjukat. 

A pszichológusok már évtizedek óta igazolták, hogy a pénz önmagában nem jelent biztosítékot a hosszú távú boldogságra. Bizonyítékul hozták fel azokat az eseteket, amikor bizonyos emberek megnyerték a lottó főnyereményt, mégsem lett kiegyensúlyozottabb és boldogabb az életük. Sőt, sokan közülük depresszióba estek, képtelenek voltak mit kezdeni az ölükbe hullott vagyonnal.

Jolanda Jetten, az ausztráliai Queensland Egyetem pszichológus professzora egy könyvet szentelt a témának, amelynek az a címe, hogy a Gazdagság paradoxona. Ebben leírta, hogy miközben az emberek gazdagodnak, egy bizonyos ponton túl már nem tölti el őket az elégedettség érzése. Egyre többre vágynak, de a vagyongyarapodást sem élik meg örömmel, mindez pedig egy ördögi mókuskerék. Ebből aztán nem tudnak kiszállni, s szinte felőrlik magukat. Sivárnak, örömtelennek érzik a sorsukat. Nem véletlen, hogy megnőtt a pszichológusokhoz terápiára járó milliomosok száma.

A bajok forrása azonban egyszerű: nem szabad pénzzel mérni a boldogságot. A jómódúak mindig a náluk még gazdagabbakhoz mérik magukat, akiket utol akarnak érni. Ezért hajszolják magukat, ami végső soron függőséghez vezet.

Jolanda Jetten tanácsa:


Örülni kell az élet apró dolgainak, miként teszik ezt a kevésbé tehetősek, akik gyakran boldogabbak az anyagilag gazdagabb társaiknál.


Forrás: BBC

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár