A középkorú embereknél a túlsúly megnöveli az Alzheimer-kór kockázatát

A középkorú embereknél a túlsúly megnöveli az Alzheimer-kór kockázatát

Minden egyes extra BMI (testtömeg-index) érték 6.5 hónappal hozta előre átlagosan az Alzheimer-kórt az 50 év felettieknél. 1.9 milliárd felnőtt szenved világszerte a demencia leggyakoribb formájában. Szakértők szerint ha csak két évvel későbbre szoríthatnánk az Alzheimer-kór beálltát, már 22.8 millióval csökkenne az esetek száma 2050-ig.

Ha valaki már az 50. születésnapja idején túlsúlyos, vagy kórosan túlsúlyos, gyorsabban kialakulhat náluk az Alzheimer-kór. Egy kutatás szerint minden egyes BMI egység (testtömeg-index) a középkorú emberek korcsoportjában átlagosan 6.5 hónappal hozza előre az Alzheimer-kór beálltát.

Az Egészségügyi Intézet álláspontja szerint a statisztikai adatok messzemenően alátámasztják az összefüggést. A kutatás tanulsága szerint az egészséges BMI érték a középkorúaknál késleltetheti az Alzheimer-kór beálltát. A kutatók több mint 1300 ember BMI-jét vizsgálták, 14 éves időtartamon keresztül. A csoportból 142 ember volt Alzheimer-kóros 83 éves korában. 

Ez a betegség a demencia leggyakoribb formája, világszerte közel 50 millió embert érint, évente 7.7 új esetet diagnosztizálnak az Egészségügyi Világszervezet szerint. Korábbi kutatások mutattak már ki összefüggést a túlsúly és az Alzheimer kór kialakulása között, de korábban nem látszott ilyen világosan, hogy a BMI hatással van a betegség kialakulásának időpontjára. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint több mint 1.9 milliárd felnőtt (a világ teljes népessége 7 milliárd fő) volt túlsúlyos 2014-ben. A kórosan túlsúlyosak aránya ezen belül 13 százalék volt.
A Kutatás vezetője, a neurológus Madhav Thambisetty, az Amerikai Öregedéskutatási Központ munkatársa elmondta: Úgy találtuk, hogy egységnyi BMI növekedésnél átlagosan 6.5 hónappal korábbi Alzheimer-kórra lehet számítani. „Megvizsgáltuk néhány elhalálozott ember agyát is, és úgy találtuk, hogy minden egységnyi BMI növekedéssel együtt járt az agyban talált neurofibrilláris csomók számának növekedésével, amik az Alzheimer kór legfontosabb ismertetőjelei közé tartoznak.”

A 25 vagy afeletti BMI-vel rendelkező emberek általában túlsúlyosak. 30 vagy afeletti érték esetén pedig már kórosan túlsúlyosnak számítanak. A BMI kiszámítása úgy történik, hogy az adott személy kilogrammban kifejezett súlyát elosztjuk a méterben mért magasságának négyzetével.

A kutatásban szereplő emberek BMI-je  50 éves korukban átlagosan 25.8 volt - állítják a szerzők. Egy egységnyi BMI növekedésen egy BMI-t értünk, tehát például azt, ha 25-ről 26-ra nőtt az adott személy BMI-je. 
Dr. Theambisetty elmondta: Úgy gondolom, ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak, mivel komoly tudásanyagot szolgáltatnak a túlsúly és az Alzheimer-kór összefüggéseiről.

 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár