A maszk védhet az allergiáktól is

A maszk védhet az allergiáktól is

A maszk használatának előnye is van, védelmet nyújthat a tavaszi allergiákkal szemben.

Sok tavaszi allergiával küszködő beteg idén sokkal jobban van, mint a korábbi években, mert kevesebb időt vannak a szabadban és odakint maszkot viselnek, állítja Dr. Do-Yeon Cho, az Alabama Egyetem professzora.

2020-ban megjelent egy kutatás, ami szerint az allergiás rhinitis (szénanátha) tünetei a kórházi ápolók körében jelentősen csökkentek a COVID-19 világjárvány alatt az arcmaszkok használata miatt. Bármi, amivel az arcot eltakarjuk, nagymértékben csökkentheti a polleneket és az allergéneket, amik az orrodon vagy a szádon át jutnak a szervezetedbe.

Ugyanakkor fontos, hogy a maszk külső részéhez ne érj hozzá, amikor leveszed, és ne fordítsd meg a legközelebbi használatkor. A maszkviselés mellett más dolgokat is tehetsz, hogy csökkentsd a tavaszi allergiás tüneteket.

Derítsd ki, milyen allergénekre vagy érzékeny, ha a tavaszi pollenekre, minél kevesebbet tartózkodj a szabadban, amíg magas a pollenek koncentrációja. A legtöbb időjárás jelentés a pollenszámokról is beszámol. A magas hatékonyságú részecskeszűréssel (HEPA) bíró légszűrők csökkenthetik a pollenallergia tüneteit.

Szedj allergiás gyógyszereket a pollenszezon kezdete előtt, ezzel meg tudod akadályozni, hogy a szervezeted hisztaminokat vagy más, allergiás reakciókat okozó anyagokat termeljen. Lefekvés előtt fürödj meg és használj sampont hajmosáskor, hogy megszabadulj a pollenektől. Ha hazaérkezel, válts ruhát, mosd ki az ágyneműidet minél gyakrabban, és ne teregess a szabadban. A tavaszi meleg beköszöntével az eddig "alvó" fák életre kelnek és elkezdik ontani a polleneket, különösen a nyír-, cédrus- és diófák.

Ez az időszak május közepéig is eltarthat. Az esőzések elmoshatják a polleneket, de a nedvesség is okozhat allergiát azoknak, akik érzékenyek a porra vagy a penészre.

Forrás: https://www.webmd.com/allergies/news/20210326/your-mask-might-also-shield-you-from-allergies

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár