A rostos ételek előnyben részesítésével számos súlyos betegség megelőzhető, nemcsak a gyulladásos gyomorbetegségek vagy emésztési rendellenességek, nem utolsó sorban a székrekedés, hanem komoly, sok esetben halálos kór ellen is hatásos lehet, ha a napi menübe többször kerül élelmi rostban gazdag táplálék.
Miért egyek rostokat?
- Mert tisztítják a bélrendszert.
- Mert enyhítik a gyulladásos folyamatokat.
- Mert fokozzák a bélműködést, így segítve az emésztést is.
- Mert csökkentik a testsúlyt.
- Mert csökkentik a vérnyomást.
- Mert stabilizálják a vércukorszintet.
- Mert jó segítői a fogyókúráknak.
- Mert megkötik azon kémiai anyagokat, amelyek felelősek lehetnek a rák kialakulásáért.
- Mert csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.
- Mert képesek a légúti megbetegedések megelőzésére.
- Mert bizonyos fertőző betegségek kivédésére is képesek.
Mely élelmiszerek tartalmazzák az egészség megőrzéséhez legfontosabb élelmi rostokat?
- Teljes kiőrlésű gabonafélék.
- Barna rizs.
- Zab.
- Gyümölcsökben lévő rostok.
- Zöldségekben lévő rostok.