Ezt nem tudom megemészteni

- Írta: Dr. Si­mon Lász­ló, gasztroenterológus

Címkék: emésztés
Ezt nem tudom megemészteni

A táplálkozás, és az ezzel összefüggő testi és lelki szenzációk kérdésköre az eszmélő ember megjelenése, tehát többezer év óta egy – elfogadhatóan és jól érthetően – központi problémája a társadalomnak. A táplálék megszerzése, egyre inkább kultúrkörülmények közötti elfogyasztása, és az emésztés normál szituációban lezajló kellemes és kielégítő folyamata részévé vált a jó életminőség meghatározásához szükséges alapvető kritériumoknak.

Nem csoda hát, ha a rossz emésztés nemcsak az orvosi szókincsben, de a mindennapos, „laikus” szóhasználatban is kellemetlen élményeket tükröz, és hogy értelmezése számos félreértés viharát tudja kavarni. Már a régi görögök (dyo = rossz; pepteiu = emészteni; = dyspepsia) meghatározzák ezt az evés utáni „tünetcsoportot”, és ez a kifejezés – sajnos – könnyedén átment a köztudatba is. „Ezt nem tudom megemészteni, engem elemészt a bánat, emészti magát, nehezen emészthető probléma„ – a mindennapos szóhasználatban főleg a lelkiállapotot is leíró terminussá vált, annak ellenére, hogy a valódi emésztési folyamathoz jóformán semmi köze nincs.

A tápanyagok megemésztése ugyanis egy komplex folyamat, amely a szájüregben indul el, és valahol a vastagbél kezdeti szakaszán fejeződik be, magában foglalva a transzportmechanizmusok, a lebontás és a felszívódás élettani történéseit. Más a helyzet, ha az emésztés élettani folyamata panaszokat okoz (dyspepsia), ha az emésztés valódi történését elôsegítő emésztőnedvek termelése hiányos, vagy akadályozott (maldigestio), vagy ha a felszívódás valamelyik pontján lép fel a károsodás (malabsoportio). A panaszokat átélő beteg persze csak a symptomára koncentrál, de a kórtörténet megfelelő feltárásával, célzott és részletes kérdésekkel aránylag könnyen kideríthető a kórfolyamat valódi gyökere.

Az emésztés – és a rossz emésztés – problémakörével a következő számainkban részletesen foglalkozunk. Kérjük, rágódjon a kérdéseinken, nyelje le a kétkedéseit, próbálja megemészteni az ellentmondásokat, igyekezzen elősegíteni, hogy információinkból minél több felszívódjon, és ne ürítse ki azonnal a megemészthetetlennek látszó tudnivalókat sem, hátha jók lesznek még valamire.

Hozzászólások

Veli | 2012-06-14 23:52

Stomi, pontosan fagy van. Az f6tvenes e9vekben tf6bb tedpusne1l is ezt a mlgeode1st alkalmazte1k.Tetszik / Egyete9rtek: 0 Az e9rte9kele9shez be kell
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár