A szénsavas üdítők növelhetik a szívroham és a stroke esélyét…

…de a gyümölcslé-, tea-, illetve kávéfogyasztás nincs rájuk kihatással, egy tanulmány szerint

A szénsavas üdítők növelhetik a szívroham és a stroke esélyét…

Tudósok vizsgálták a szívmegállást elszenvedet betegek italfogyasztási szokásait és úgy találták, a szívroham és a szénsavas üdítőitalok fogyasztása között összefüggés van. Az adatok a betegek által üdítőitalra fordított összegen alapulnak. Viszont nem találtak összefüggést más italokkal, mint például a tea, a kávé, vagy a gyümölcslé.

Az üdítőitalok növelhetik a szívrohamok kockázatát, állítják a tanulmány készítői. A magas szénsavas üdítőital fogyasztás gyakrabban előforduló szívbetegségekhez, illetve stroke-hoz vezethetnek. Japán tudósok 800 000 olyan beteg italfogyasztási szokásait nézték át hat kórházon kívül töltött év során, akiket újra kellett éleszteni, miután hirtelen megállt a szívük. A vizsgálati eredmények szerint összefüggés van a szívrohamot elszenvedők és a szénsavas üdítőital fogyasztásuk között.

Megkérdezték a betegeket, mennyit költöttek üdítőkre és összefüggést találtak a szívroham, valamint a szénsavas üdítőitalok elfogyasztott mennyisége között. Más italokkal azonban, mint a zöld- és feketetea, kávé, forró csokoládé, zöldség-, illetve gyümölcslé, fermentált tej vagy az ásványvíz nem volt összefüggés. Kejiro Saku, a Fukuoka Egyetem professzora kutatási eredményeit az Európai Kardiológiai Kongresszus Tanácsa előtt mutatta be Londonban. Állítja: a szénsavas üdítők gyakran okoztak metabolikus szindrómát, szív- és érrendszeri megbetegedéseket: „A szénsavas üdítőkben jelenlévő sav fontos szerepet játszik ebben az összefüggésben.”

A metabolikus szindróma orvosi szakkifejezés, ami a diabétesz, a magas vérnyomás és a kóros elhízás együttes jelenlétére utal, a benne szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, stroke vagy egyéb érrendszert érintő betegség. Azonban Saku professzor azt is bevallotta, hogy az üdítőital fogyasztást költség alapon mérte és „nincs okozati összefüggés a kórházon kívüli szívmegállásokkal”. Hozzátette: „Ennek ellenére a tanulmányból arra lehet következtetni, hogy a szénsavas üdítők fogyasztásának mérséklése jó hatással lehet az egészségre - különösen gyermekek esetében.”

Az angol egészségügyi szolgálat prominensei is egyre jobban aggódnak az édes, illetve szénsavas üdítők egészségre gyakorolt hatása miatt.
Simon Stevens, az egészségügyi szolgálat vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta: „Számos jel mutat arra, hogy a cukor és az elhízás nem csak rákot, de számos más egészségügyi problémát is okoznak. Semmi értelme gyermekeinket cukrozott, szénsavas lével itatni. Nincs bennük semmi, amire a szervezetnek szüksége volna - ártalmasak az egészségre.”

Ennek hatására a Brit Egészségügyi Szervezet 20 százalékos különadót szorgalmazott a cukros italokra, hogy a befolyó összegből támogatni lehessen a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. 

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár