Az üdítőitalok növelhetik a szívrohamok kockázatát, állítják a tanulmány készítői. A magas szénsavas üdítőital fogyasztás gyakrabban előforduló szívbetegségekhez, illetve stroke-hoz vezethetnek. Japán tudósok 800 000 olyan beteg italfogyasztási szokásait nézték át hat kórházon kívül töltött év során, akiket újra kellett éleszteni, miután hirtelen megállt a szívük. A vizsgálati eredmények szerint összefüggés van a szívrohamot elszenvedők és a szénsavas üdítőital fogyasztásuk között.
Megkérdezték a betegeket, mennyit költöttek üdítőkre és összefüggést találtak a szívroham, valamint a szénsavas üdítőitalok elfogyasztott mennyisége között. Más italokkal azonban, mint a zöld- és feketetea, kávé, forró csokoládé, zöldség-, illetve gyümölcslé, fermentált tej vagy az ásványvíz nem volt összefüggés. Kejiro Saku, a Fukuoka Egyetem professzora kutatási eredményeit az Európai Kardiológiai Kongresszus Tanácsa előtt mutatta be Londonban. Állítja: a szénsavas üdítők gyakran okoztak metabolikus szindrómát, szív- és érrendszeri megbetegedéseket: „A szénsavas üdítőkben jelenlévő sav fontos szerepet játszik ebben az összefüggésben.”
A metabolikus szindróma orvosi szakkifejezés, ami a diabétesz, a magas vérnyomás és a kóros elhízás együttes jelenlétére utal, a benne szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, stroke vagy egyéb érrendszert érintő betegség. Azonban Saku professzor azt is bevallotta, hogy az üdítőital fogyasztást költség alapon mérte és „nincs okozati összefüggés a kórházon kívüli szívmegállásokkal”. Hozzátette: „Ennek ellenére a tanulmányból arra lehet következtetni, hogy a szénsavas üdítők fogyasztásának mérséklése jó hatással lehet az egészségre - különösen gyermekek esetében.”
Az angol egészségügyi szolgálat prominensei is egyre jobban aggódnak az édes, illetve szénsavas üdítők egészségre gyakorolt hatása miatt.
Simon Stevens, az egészségügyi szolgálat vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta: „Számos jel mutat arra, hogy a cukor és az elhízás nem csak rákot, de számos más egészségügyi problémát is okoznak. Semmi értelme gyermekeinket cukrozott, szénsavas lével itatni. Nincs bennük semmi, amire a szervezetnek szüksége volna - ártalmasak az egészségre.”
Ennek hatására a Brit Egészségügyi Szervezet 20 százalékos különadót szorgalmazott a cukros italokra, hogy a befolyó összegből támogatni lehessen a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.