A szerelem, ne pedig a betegség legyen a szívügye

2018.02.12.

A szerelem, ne pedig a betegség legyen a szívügye

Valentin-nap közeledtével a világ számos részén bíztatják arra az embereket, hogy a szívük választottja mellett saját szívük egészségére is odafigyeljenek.  A szív és a keringési rendszer megbetegedései ugyanis komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt.

Az időskorban jelentkező gondok megelőzésének kulcsa a fiatalkori egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrővizsgálat lehet. Február nemcsak a szerelmesek ünnepe miatt fontos, hanem mert ekkor van a szívtudatosság hónapja is.
 
A Valentin-nap mellett a szív egészsége is fókuszba kerül februárban, különösen az Egyesült Államokban, ahol számos szervezet kampányol ebben a témában. A Millió szív mozgalom például kifejezetten a fiatalokat célozza meg, hiszen a megfelelő életmód segíthet az időskorban jelentkező problémák megelőzésében. A szív és a keringési rendszer megbetegedései, a szívritmuszavar és a stroke egyre több amerikait érint a 35 és 64 év közötti korcsoportban.
 
A téma hazánkban is nagyobb odafigyelést igényel. Ezt támasztja alá a KSH friss, Ezüstkor- Időskorúak Magyarországon című kiadványa is, amelyből az derül ki, hogy a magyar idősek egészségi állapota és várható élettartama romló tendenciát mutat: 65 felett a várható egészséges életévek száma folyamatosan csökken. 2016-ban a 60 éves korban várható további élettartam a férfiaknál 16-19 év, a nőknél pedig 21-22,5 év volt.

A halálozások egyik vezető oka a keringési rendszer betegségei. A 2016-os Egészségjelentés  szerint 2015-ben a nők halálozásának 55%-át okozták ezek a betegségek, míg a férfiak esetében ez az arány 45% volt. Ezek az adatok azért is megdöbbentőek, mert életmódváltással és rendszeres szűrővizsgálattal sok problémát lehetne megelőzni vagy kezelni. Az időben felfedezett pitvarfibrilláció – a stroke-ért gyakran felelős szívritmuszavar – könnyen kordában tartható, hiszen már rendelkezésre állnak modern, szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények, így a szakorvos által előírt terápiának köszönhetően sok esetben megelőzhető a baj.

A nem éppen szívderítő helyzet okai


A magyar lakosság egészségesen leélt éveinek száma a káros szokások és a helytelen életmód miatt jelentősen csökken. Az Egészségjelentés szerint a legfőbb kockázati tényezők (az összes elvesztett egészséges életév részaránya szerint, a legmagasabbtól indulva) a nem megfelelő étkezési szokások (16%), a magas szisztolés vérnyomás (15%), a dohányzás (14%), illetve a magas testtömeg-index (9%), az alkohol- és kábítószerfogyasztás (7%). Ezek mind szerepet játszanak a szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásában.

Megszívlelendő tanácsok

  • Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermék szinte minden szervre káros, így a szív-és érrendszerre is. Dohányzók esetében megnő az erek elmeszedésének, valamint a szívinfarktus veszélye.
  • Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapköve a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak minimális fogyasztása, valamint a zöldségben, gyümölcsben és fehérjében gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
  • Mozogjon rendszeresen! Heti legalább 150 percet (napi kb. 20 perc) fordítson aktív testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon, edzőteremben, szabad levegőn végtelen számú lehetőség van a mozgásra, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő módot.
  • Legyen tisztában egészségi állapotával! A magas vérnyomás és a magas koleszterin szint veszélyt jelenthetnek a szív- és keringési rendszer egészségére. Mérje ezeket az értékeket rendszeresen, ne feledkezzen meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem!
  • Kövesse az orvosi előírásokat! Ma már szerencsére rendelkezésre állnak a szívbetegségek kockázatát csökkentő, szájon át szedhető készítmények. Ezeket mindig az orvosa utasításai szerint alkalmazza, akkor is, ha esetleg teljes mértékben panaszmentesnek és egészségesnek érzi magát!


Foglalkozzon szíve egészségével, hogy minél több időt tudjon szíve választottjával eltölteni!

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár