A tüdő ellenálló képességének növelése fertőzést követően

- Írta: Veress Pálma

A tüdő ellenálló képességének növelése fertőzést követően

Az immunrendszer ellenálló képessége a légzőszervi fertőzésekkel szemben folyamatosan változik a korábbi, egymással nem összefüggő fertőzések függvényében, a Crick Intézet egy tanulmánya szerint.

Az immunitások kétféle típusát különböztethetjük meg. Az adaptív immunitás "memóriával" ruházza fel a szervezetet, ami gyors és erős immunválaszt tesz lehetővé, amikor ugyanaz a betegség többször is előfordul. Ezzel szemben a veleszületett immunitás széles körű, kevésbé specifikus első vonalbeli védekezést biztosít a kórokozókkal szemben, és rendkívül fontos szerepet játszik azoknál a fertőzéseknél, amiket korábban nem tapasztalt meg a szervezet.

A Nature Immunology tanulmánya szerint a fertőzésből történő felépülés után bizonyos sejtek a tüdő veleszületett immunrendszerében hatékonyabbá válnak, jobb védekezést téve lehetővé a fertőzésekkel szemben a következő hetekben. Pontosabban azt találták, hogy az influenza-vírussal fertőzött egerek jóval kisebb valószínűséggel kaptak el egészen más bakteriális fertőzéseket egy hónappal a fertőzést követően.

Ez a megnövekedett immunitás annak a következménye, hogy a kezdeti fertőzés során egy bizonyos fajta immunsejt a csontvelőből a tüdőbe jut, és tüdő makrofággá alakul, ami a fehérvérsejtek egyike. Miután a tüdőbe jutnak, ezek a sejtek citokineket, hormonszerű molekulákat termelnek, amik gyulladásokat okoznak, és segítenek a kórokozók legyőzésében.

Ahogy ezek a különleges makrofágok reaktívabb állapotba kerülnek a tüdőben a gyulladás megszűnte után, további védelmet biztosítanak a későbbi gyulladásokkal szemben a következő hetek során. Ugyanakkor idővel ezen makrofágok citokin termelő képessége idővel megszűnik. Ez azt jelenti, hogy néhány hónap múltán a fertőzések elleni védelem csökkenni kezd, és végül visszaáll az eredeti szintre, ami a korábban meg nem fertőződött állatokra is jellemző. A kutatók szerint ez a mechanizmus az emberek esetében is hasonlóan működhet.

"A influenza komoly betegség, különösen a veszélyeztetett csoportok szempontjából, és nem állítjuk, hogy a fertőzés kívánatos. Viszont ez a kutatás betekintést enged abba, hogyan képes egy fertőző betegség, amit gyorsan legyőz a szervezet, hetekre befolyásolni az immunrendszer működését a veleszületett immunsejtek megváltoztatásán keresztül. Ez részben megmagyarázhatja, miért eltérők a reakcióinka betegségekre - "amit tünetek nélkül legyőzhetünk egy hét alatt, kellemetlen következményekkel járhat néhány héttel később," állítja Helena Aegerter, vezető kutató és PhD hallgató a Crick Intézet laboratóriumában.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek, hogy megállapítsák hogyan befolyásolják a korábbi fertőzések az immunrendszer állapotát az olyan betegségek esetében is, mint például az asztma, vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség, melynek esetén az e kutatásban említett gyulladásos válaszreakció negatív hatással lehet a tünetekre.

"Az immunrendszerünk védelmi mechanizmusok láncolatából áll, és a védelmi szint nem állandó. Ez azt jelenti, hogy fontos, hogy az emberek hosszú távú óvintézkedésekkel éljenek a fertőzéseket megelőzendő, ahol lehetséges, például télen influenza elleni oltásokkal," állítja Andreas Wack, a kutatás szerzője, a laboratórium csapatvezetője.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-01/tfci-btl011020.php

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár