A túl sok só fogyasztása megnövelheti az elhízás kockázatát

A túl sok só fogyasztása megnövelheti az elhízás kockázatát

Minden extra gramm só 25% -al növelheti a súlyfelesleg kialakulását. A só megváltoztatja a metabolizmust, a szervezet másképp dolgozza fel a zsiradékokat. 

Az már eddig is köztudott volt, hogy a sófogyasztás összefügg a magas vérnyomással, de a mostani az első kutatás, ami közvetlen kapcsolatot talált a só és az elhízás között:
  • A túlzott só fogyasztása túlsúlyossá teheti az embert - függetlenül az elfogyasztott kalóriák számától. Minden egyes extra gramm só 25 %-al növeli az elhízás kockázatát. 
  • Amikor a teljes elfogyasztott ételmennyiséget vizsgálták, akkor is komoly tényező maradt az elfogyasztott só a testsúly alakulásában.
  • A só fogyasztása összefügg a magas vérnyomással, ezáltal növelve a szívbetegségek kockázatát.

Ugyanakkor ez a tanulmány az első a maga nemében, amely közvetlen kapcsolatot mutatott ki a só és a túlsúly között. A kutatók, élükön a Londoni Graham MacGregor professzorral, kijelentették: ezek az eredmények azt mutatják, hogy a sóbevitel önmagában is növeli az elhízás veszélyét, teljesen függetlenül az energia beviteltől.

A kutatás több mint 450 gyerek és 780 felnőtt adatait használta fel 2008 és 2012 között, a résztvevők saját bevallásaikban feltüntetett adataival. A szakértők több mint 24 órás időtartamra kiterjedő vizeletmintákat vettek és négy napig vizsgálták az elfogyasztott kalóriákat.
Az eredmények azt mutatták, hogy a túlsúlyos vagy kórosan elhízott embereknél magasabb volt a sóbevitel aránya. Egy gramm eltérés az átlaghoz képest 20 %-al növelte a túlsúly esélyét. MacGregor professzor, aki a témával kiemelten foglalkozó szakbizottság elnöke, elmondta: manapság az ételeink jelentik a legnagyobb egészségügyi kockázatot, az élelmiszeripar által hozzáadott túlságosan magas só-, zsír- és cukortartalmuk miatt. 

A magas vérnyomás és a túlsúly egyaránt szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve szívrohamhoz, szívelégtelenséghez vezet. A kóros elhízás általában kettes típusú diabétesszel is jár, ami még jobban aláhúzza ezeket a veszélyeket. Ráadásul ez a népbetegség az egészségügyi rendszer válságához vezet, ha nem történik gyökeres és azonnal változás az étkezési szokásainkban.
A hivatalos ajánlás szerint 6 gramm sónál többet nem szabadna elfogyasztanunk naponta, de a legújabb statisztikák szerint 8.1 grammot fogyasztunk átlagosan.

Susan Jebb professzor, aki kormánytanácsadó és diétaszakértő az Oxfordi Egyetemen, azonban óvatosságra int: Mivel az energia beviteli adatok önkéntes beszámolókon alapultak, nem tudunk teljes biztonsággal következtetéseket levonni. A sófogyasztás csökkentése fontos a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Ugyanakkor a túlzó energiabevitel még mindig az elsődleges célpont az elhízás és következményeinek kezelése terén.

Victoria Taylor, brit szívspecialista azt állítja: Jól tudjuk, hogy kevesebb sót kellene fogyasztanunk a vérnyomás csökkentése érdekében, ami a szívpanaszok egyik kiváltó oka, ehhez a jelen kutatás csak további indokot nyújt. A legtöbb só, amit elfogyasztunk, már a vásárlás pillanatától jelen 
van az ételeinkben, ezért fontos, hogy tudatosan ügyeljünk a feltüntetett értékekre.
Az elhízás összetett folyamat, ezért sokféle megoldást kellene alkalmazni a visszaszorítására, több tudatosságra lenne szükség, és több választási lehetőséget kellene kínálni a fogyasztóknak. A sóbevitel mellett az energiamennyiség bevitelét sem szabad elvenni a fókuszból.

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár