A zene hatása a kreativitásra

A zene hatása a kreativitásra

A számunkra boldognak talált zenék hallgatása segíti a kreativitásunkat. A koncentráció esetében a csend nélkülözhetetlen, viszont az ötleteléshez jól jön a vidám zenék hallgatása. Ezt a megállapítást az ausztrál University of Technology Sydney tette közzé a PLOS ONE kiadványában Sam Ferguson és Simone Ritter (Radbound Unviersity) közreműködésével.

A kreativitás fontos összetevője a mi komplex, gyorsan változó világunkban, hiszen lehetővé teszi számunkra, hogy innovatív megoldásokat hozzunk létre, a sokféle problémára, és új ötletekkel rukkoljunk elő az olykor kiszámíthatatlan eseményeknél. A kreatív megismerést megkönnyítő kérdést már régóta tanulmányozták, és bár a zene korábban kimutatták, hogy a kognitást szolgálja, kevéssé ismert, hogy a zenehallgatás hogyan befolyásolja a kreatív megismerést.

A kutatók 155 résztvevővel kérdőíveket töltettek ki és az embereket csoportokra osztották. Minden csoport négy különféle zene stílus közül hallgatott egyet, amelyek az érzelmi jelentésüktől (pozitív, negatív) és hangszíntől (magas, alacsony) függően nyugodtak, boldogok, szomorúak vagy aggódóak voltak, míg egy kontrollcsoport figyelte őket. Miközben a zenét hallgatták, a résztvevők különböző kognitív feladatokat hajtottak végre, amelyek megvizsgálták a kreatív gondolkodásukat.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a kreatív megismerés javítható a zenén keresztül, és további kutatások vizsgálhatják, hogy a különböző környezeti hangok miként befolyásolhatják a kreativitást, és magukban foglalhatják a különböző kultúrák résztvevőit, korcsoportokat és a zenei élményeket.

A szerzők azt sugallják, hogy tanulmányuk is azt bizonyítja, hogy a zenehallgatás a kreatív gondolkodást olcsó és hatékony módon ösztönözheti különböző tudományos, oktatási és szervezeti környezetben.
 
 
Forrás: sciencedaily.com

 


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár