Alváshiány - legyünk tisztában a kockázatokkal

Alváshiány - legyünk tisztában a kockázatokkal

Az alváshiány ugyan gyakori jelenség, de ez egyáltalán nem teszi kevésbé veszélyessé. Lássuk, hogyan befolyásolja az alváshiány a szellemi állapotunkat, a testsúlyunkat és az immunrendszerünket.

Az alváshiány sokkal károsabb annál, mint amilyennek tűnik. Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy milyen lehetséges következményei vannak, és mit lehet tenni ellenük.

Mi is pontosan az alváshiány?

Alváshiányról beszélhetünk akkor, ha a nem megfelelő mennyiségű alvás miatt nem érezzük magunkat elég ébernek és kipihentnek. Bár az alvás mennyisége személyenként némileg eltérő lehet, a legtöbb felnőttnek 7-8 óra alvás szükséges minden éjjel.
Az is alváshiánynak nevezhető, amikor nem tudunk elég órát átaludni, vagy ha az alvásunk rossz minőségű. Az alváshiányt gyakorta kiválthatja sok munka, az egészségi állapot, a stressz és az olyan személyes ügyek, mint például a babagondozás vagy ha az egyik szerettünk megbetegszik.

Mik az alváshiány kockázatai?


Az alváshiány túlzott nappali álmossághoz vezet. Ennek következménye lehet:
•    a kognitív funkciók megváltozása. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik túl keveset alszanak, nem teljesítenek olyan jól az összetettebb szellemi feladatok terén, mint azok, akik nagyjából hét órát tudnak aludni. Az alváshiány okozhat emellett ingerlékenységet, csökkenő nemi vágyat vagy rossz ítélőképességet.
•    az elhízás. Kevesebb mint ötórányi éjszakai alvás növelheti az elhízás valószínűségét. Ez azért lehetséges, mert az alvás időtartama befolyásolja az éhséget szabályozó hormonokat, és növeli az étvágyat. Az alváshiány továbbá fáradtságot okoz, aminek csökkenő fizikai aktivitás a következménye.
•    a magas vérnyomás. 5 óránál kevesebb alvás növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, vagy súlyosbíthatja a már meglévő vérnyomásproblémákat.
•    a legyengülő immunrendszer. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok, akik nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű alvást kapnak, nagyobb valószínűséggel kapnak el olyan vírusokat, mint például a nátha. Az alváshiány emellett kihat arra is, hogy egy betegségből milyen gyorsan tudunk felépülni.
•    a balesetek. Az aluszékonyság az egyik fő oka az autó- és teherautó-baleseteknek.
•    az életminőség romlása. Az alváshiány miatti fáradtság azt hozhatja magával, hogy le kell mondanunk élvezetes programoktól. A folytonos álmosság vagy a nem tervezett alvások gondokhoz vezethetnek az otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt.

Egy friss tanulmány arra is rámutatott, hogy a 6 óránál kevesebbet alvó férfiaknál magasabb volt a korai halál kockázata, mint azoknál, akik egy éjszaka 6 vagy annál több órát tudtak aludni.

Mi a legjobb módja annak, hogy megküzdjünk az alváshiánnyal?

A fáradtsággal együtt járó alváshiánnyal kapcsolatban a legjobb, amit tehetünk, ha biztosítjuk szervezetünknek a kellő alvásigényt. Növeljük az alvással töltött időt, vagy javítsunk az alvás minőségén. Ha lehetséges, aludjunk néhány napig úgy, hogy csak a saját figyelmeztető érzéseink ébresszenek fel. A stratégiai rövid alvások (kevesebb mint 30 percesek) szintén segíthetnek. Ha tudjuk, hogy várhatóan alváshiányt fogunk tapasztalni magunkon, iktassunk be előre extra alvást, így csökkenteni tudjuk a jelenség hatását az éberségünkre és a teljesítményünkre.

Ha az alvás vagy szundikálás nem lehetséges, a fizikai aktivitás, a koffein, az erős fényhatás vagy a vényköteles gyógyszerek átmenetileg segíthetnek kezelni a kialvatlanságot. De tartsuk szem előtt, hogy semmi sem képes helyettesíteni az elegendő mennyiségű és minőségű alvást.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár