Alvással a megfázás ellen

2011.12.15.

Címkék: alvás megfázás
Alvással a megfázás ellen

A megfázások kialakulásának kockázata a kevés pihenéssel egyenes arányban nő. A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem 4 éven át tartó kutatása azt mutatja, hogy azok, akik kevés órát alszanak, gyakrabban esnek át meghűlésen. A szakértők minimum 7-8 óra alvást ajánlanak éjszakánként.

Aki naponta hétnél kevesebb órát pihen, háromszor olyan könnyen fázik meg, mint aki legalább nyolc óra alvással jobban kipiheni magát. Ugyanakkor az alvás „hatékonysága” is fontos: azok, akik az ágyban töltött idő több, mint 8%-át ébren forgolódva töltik, ötször veszélyeztetettebbek, mint mélyen alvó társaik.

A kutatásban 153 tesztalany vett részt, akiket 5-10 héten át tartottag megfigyelés alatt. A kérdőívek mellett két hétig telefonon számoltak be alvási szokásaikról, és 6 napot karanténban töltöttek, melynek során célzottan tették ki őket náthavírusnak. A kutatók minden ez után fellépő tünetet feljegyeztek, és egy hónappal később vérpróbát vettek az immunreakció vizsgálatára. Minél rövidebb ideig tudtak aludni a tesztalanyok, annál gyengébben álltak ellen a vírusnak, ráadásul már kisebb alvászavarok is sokszorosára emelték a megbetegedés kockázatát.

Álomszuszékok

Noha a 7 óra alvást kevésnek, a 8-at elegendőnek tartják, az ettől többet szundikálók szintén kevésbé bizonyultak egészségesnek. Ezt azonban még nem tudták újabb kutatásokkal igazolni. Tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy vizsgálatukhoz egészséges embereket válogattak össze, ugyanakkor, ha ezt nem tették volna, nem tudták volna kiszűrni a krónikus betegségekben szenvedőket, akiknél a túl hosszú alvásidő betegségük egyik tünetének számít.
 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár