Tippek a jó alváshoz

- Írta: DÁ

Tippek a jó alváshoz

Mi a nyugodt pihenés titka? A rossz hír, hogy nem egyetlen titokról beszélünk, a jó viszont az, hogy pár tanács betartásával viszonylag egyszerűen biztosíthatjuk magunknak a gondtalan éjszakát.

Változtassunk délutáni szokásainkon!

Nyilvánvaló, ha kávét vagy teát iszunk lefekvés előtt, az nem kedvez az édes álomnak. De a kutatók szerint az sem mindegy, délután mit fogyasztunk: az ötórai tea vagy kávé hatása is kitart alvásidőig. Nagyjából délután két óra után lehetőleg már ne igyunk kávét, teát és egyéb serkentő italokat. Ha mindenáron ragaszkodunk a teához, válasszunk valami csökkentett koffein- és teintartalmú gyümölcsös változatot.

Válogassuk meg, mit eszünk!

Már a gyerekek is tudják, hogy a vacsorára elfogyasztott nehéz ételek megterhelik a szervezetet. Léteznek ugyanakkor olyan fogások, amik épphogy kedvezőek alvási szempontból: egy könnyed csirkemell némi zöldséggel, netán teljes kiőrlésű lisztből készített tésztával, paradicsomszósszal és parmezánnal pont ideális kombinációja a proteinnek és a tryptophannak. Utóbbi egy olyan aminosav, ami a testben az alvást elősegítő szerotonint szabadít fel. Szintén jó ebből a szempontból a banán, netán némi joghurt gabonapehellyel.

Korán és mértékkel borozzunk!

Noha egy pohár bortól ellazul és gyorsabban elalszik az ember, a nemes nedű nyugtalanná teszi az alvás második felét. Ha szeretünk borozni este, lehetőleg vacsora mellé fogyasszuk az italt, és semmiképpen sem késő este. Az ideális időpont nagyjából hat óra körüli. Mondani sem kell: tartsuk a mértéket!

Ne közvetlenül lefekvés előtt fürödjünk!

Szeret lubickolni a kádban alvás előtt? Talán meglepő, de egy forró fürdő megnehezítheti a kikapcsolódást, hiszen a testnek le kell hűlnie bizonyos hőmérsékletre ahhoz, hogy biztos legyen nyugodt álmunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a napi fárasztó hajtás után nem merülhetünk el a kádban, de ne közvetlenül alvás előtt tegyük ezt, hanem inkább amikor hazaértünk.

Lazítsuk el magunkat!

Végezzünk alvás előtt pár ellazító jóga- vagy légzőgyakorlatot. Lélegezzünk mélyeket, hogy szervezetünk kicsit ráhangolódjon a lassabb tempóra, és próbáljuk meg ne a napi történéseket elemezni, ráérünk velük holnap is foglalkozni.

Teremtsünk megfelelő hangulatot az alváshoz!

Természetes, hogy a hálószoba sötét, azt azonban kevesen tudják, hogy már a lefekvés előtti időszakban is ajánlatos kerülni a túl erős fényeket. Még ha hihetetlenül is hangzik, ezek könnyen megzavarják az ember biológiai óráját. Ha olvasni szokott elalvás előtt, az éjjeli lámpába se a létező legvakítóbb fényerejű izzót csavarja.

Szakadjunk el a mobiltelefontól és a laptoptól!

Lefekvés előtt még el kell küldenie egy utolsó e-mailt, mielőtt hivatalosan is kivonja magát a mókuskerékből? Rendben, de ne az ágyból tegye ezt, a gépelés ugyanis felélénkíti az embert. Ha tehetjük, alvásidőben távolítsuk el a közelünkből a mobiltelefonunkat is: kapcsoljuk ki, vagy tartsuk másik szobában. Telefon helyett az ébresztéshez is használjunk inkább klasszikus ébresztőórát. Így eggyel kevesebb ok miatt érezzük majd szükségét annak, hogy éjjel is a közelünkben tartsuk a mobilt.
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár