Amikor a higgadtság életet ment: merjünk cselekedni vészhelyzet esetén!

Szeptember 12. az Elsősegélynyújtás Világnapja

Amikor a higgadtság életet ment: merjünk cselekedni vészhelyzet esetén!
Ön mit tenne, ha egy másik embernek életmentő segítségre lenne szüksége? Sokan kétségbeesnek, megtorpannak, úgy gondolják, hogy ha közbeavatkoznak, azzal esetleg árthatnak a sérült vagy eszméletlen embernek. Pedig az esetek többségében eszközök nélkül, a legalapvetőbb ismeretek birtokában is képesek lehetünk új esélyt adni valakinek az életre.

Néhány perc is döntő fontosságú lehet
A súlyosabb esetekben – ilyen például a hirtelen szívmegállás, a légutak elzáródásával járó állapotok, illetve az erős vérzés – a helyszínen lévő laikus elsősegélynyújtók szerepe hatalmas, hiszen a beteg túlélésének, későbbi sikeres felépülésének esélye az első 3-4 percben dől el. Fontos tudatában lenni annak, hogy ilyen helyzetben a mentők kiérkezéséig – amely átlagosan 10-15 percet vesz igénybe – a segítségnyújtás elengedhetetlen.

Oszlassuk el a tévhiteket!
A felszínes, bizonytalan tudás mellett a téves gyakorlatok is gondot okozhatnak. A mai napig léteznek olyan tévhitek az elsősegélynyújtással kapcsolatban, amelyek bizonyos esetekben a későbbi, szakszerű ellátást is megnehezíthetik. Íme, a leggyakoribb tévedések:

Hajtsuk hátra a fejet orrvérzés esetén: Téves! 

A fej hátrahajtásának nincs vérzéscsillapító hatása, ellenben a vér így könnyen a légutakba kerülhet. A sérült nyugalomba helyezése után a fejet enyhén előretartott állapotban kell tartani, majd az orrcimpákat befogva – de semmiképp sem tamponálva vagy más módon elzárva – elősegíthetjük a vér alvadását. 

Mérgezés esetén hánytassuk a beteget: Semmiképp se tegyük! 

Egyrészt a mérgezés típusában sem lehetünk biztosak, de még ha ismerjük is a szervezetbe jutott mérgező anyagot, a hánytatással az esetek túlnyomó részében már nem tudjuk elősegíteni a káros anyag távozását, hiszen a felszívódás már folyamatban van. Mindemellett sok esetben a hánytatás sikertelen, így a betegnek adott sós víz tovább gyorsíthatja a mérgek véráramba jutását. Mérgezés gyanúja esetén (figyelmeztető tünet lehet az eszméletvesztés, tudatzavar, tág pupilla, görcsös fájdalmak, hólyagok a bőrön vagy jellegzetes szagú lehelet) mindenképp értesítsük a mentőket! A beteget nyugalomba kell helyezni, eszméletlenség esetén alkalmazzunk stabil oldalfekvést.

Görcsroham esetén fogjuk le a beteg fejét: Tévedés! 

A görccsel járó rohamok sajátossága, hogy az idegrendszerben bekövetkező zavar miatt az izmok megfeszülnek és a beteg rángatózni kezd, amelyet gyakran eszméletvesztés is kísér. A roham alatt tilos a beteget lefogni, mert ez bizonyos esetekben akár csonttörést is eredményezhet. Fontos, hogy a roham ideje alatt óvjuk a beteget, különösképpen a fejét a sérülésektől, távolítsuk el a közeléből a veszélyes, sérülést okozó tárgyakat (például vegyük le a szemüvegét), eszméletlen állapot esetén pedig biztosítsuk a szabad légutakat. 

Ne legyen többé akadály a bizonytalanság!

Bizonyára a legtöbbünkben benne van a segítségnyújtás iránti vágy, az éles helyzetekben mégis visszatartó erő lehet a határozatlanság. Hová fordulhat, aki többet szeretne megtudni a megfelelő elsősegély-nyújtási technikákról? 

• Hagyományos, gyakorlati jellegű képzésekre lehet jelentkezni a Vöröskereszt központi oldalán, amelyek az ország néhány megyéjében érhetőek el.
• Az elsosegely.hu óvodás kortól egészen a nyugdíjas korosztályig szervez oktatásokat országszerte, emellett lehetőség van speciális (pl. extrém sportokra felkészítő) és jogosítványhoz szükséges tanfolyamok elvégzésére is.
• Korszerű, interneten elérhető megoldást kínál a WEBBeteg.hu az egyszerűen alkalmazható elsősegély-nyújtási útmutatójával, amellyel minden típusú vészhelyzetben magabiztos maradhat, és bármikor felfrissítheti tudását.
• A rohanó életmód sem lehet már korlátozó tényező, hiszen mindenki zsebében ott lapul ennek a problémának a megoldása. A mindig kéznél lévő mobiltelefonunkra egyszerűen telepíthetünk akár életmentő mobil alkalmazást is. Az Országos Mentőszolgálat a WEBBeteg.hu egészségportállal közösen fejlesztette ki az Elsősegélynyújtás - Mit kell tennem? elnevezésű alkalmazást, melynek segítségével bármilyen vészhelyzetben megtudhatja, mit kell tennie.

A lélekjelenlét mellett elemi fontosságú a tájékozottság a laikus elsősegélynyújtók számára, ezért fontos, hogy időnként felfrissítse tudását a különféle sérülések, életet veszélyeztető állapotok ellátásával kapcsolatban.


Forrás: WEBBeteg Szerkesztőség info@webbeteg.hu www.webbeteg.hu 

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár