Amit tudnod kéne az utazók hasmenéséről, de sosem kérdeznéd meg

Amit tudnod kéne az utazók hasmenéséről, de sosem kérdeznéd meg

Lehet, hogy imádsz utazni, de a gyomrod nem biztos, hogy mindig osztja ezt az érzést. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság.

De vajon a hasi panaszok feltétlenül hozzátartoznak az utazás élményéhez? Nem feltétlenül, állítja Dr. Seth Cohen, az UW Medical Center klinika vezetője. Ha szeretnéd a vakációdat kényelmesen eltölteni a parton, a várost felfedezve, vagy a természetben kalandozva, puffadás, illetve percenkénti fürdőszobába rohangálás nélkül, vannak számodra ötleteink.

Miért lesz bizonyos embereknek szorulásuk?

Egy ideális világban valószínűleg mindenki időben összecsomagolna mindent, ami az utazáshoz kell, korán lefeküdne a repülés előtti napon, és stresszmentesen átlibbenne a biztonsági ellenőrzésen. A való élet azonban gyakran rácáfol, és inkább az utolsó pillanatra halasztott pakolás, négy órás alvás, és a kapukhoz rohanás forgatókönyve valósul meg.
A napi rutinból és alvási ciklusból történő kiesés összezavarhatja a tested belső, biológiai óráját, a cirkadián ritmust. Az alvás-ébrenlét mellett a testhőmérsékletet, a hormonháztartást, a szervezet rendszereit és a szervek működését is szabályozza.
"Amikor átlépünk egy időzónán, vagy nem alszunk jól, az gyakran jár a természetes ritmusunk felborulásával", állítja Cohen.
A normál bélműködés számára fontos a megfelelő folyadékbevitel és a kiegyensúlyozott táplálkozás, amiket gyakran hagyunk figyelmen kívül, kevés vizet, túl sok alkoholos italt fogyasztva, és nem túl tápláló, restikből, reptéri újságosnál vásárolt ételeket fogyasztunk.
Továbbá Cohen szerint "A mozgás szintén fontos része a normál bélműködésnek, ami nehezen kivitelezhető, ha autóba, repülőbe vagyunk zsúfolódva."

Mi a helyzet az utazók hasmenésével?

Még a szorulásnál is gyakoribb az úgynevezett utazók hasmenése, ami az utazók 40%-át érinti, különösen, ha fejlődő országokba látogatnak, állítja Cohen.

"Általában elég enyhe lefolyású betegségről van szó, a szervezet le fogja tudni küzdeni a tüneteket 2-4 nap elteltével," mondja.

Az utazók hasmenése gyakran vezethető vissza a nem eléggé átsült vagy nyersen fogyasztott ételekből, illetve csapvízből vagy jégkockákból származó baktériumokra. A szokatlan ételek fogyasztása felboríthatja a gyomorháztartást és bélműködési problémák okozója lehet, még akkor is, ha az étel egyébként biztonságos.

A gyomorégési panaszokra gyógyszert szedő emberek fokozottan ki vannak téve a gyomorbetegségeknek utazásaik során. Ennek oka, hogy ezek a gyógyszerek visszafogják a gyomorsavat, ami a baktériumokkal szemben fontos gátló tényező Cohen elmondása szerint.

Az utazók mindenképpen legyenek tisztában azzal, hogy az antibiotikumok szedése általában nem ajánlott hasmenés kezelésére, és a recept nélkül, más országban vásárolt antibiotikumok még elvetemültebb baktériumoknak tehetik ki a szervezetet. Ha véres székletet, lázat tapasztalsz, fordulj azonnal orvoshoz.

Bélrendszerünk egyensúlyának megőrzése

Senki sem szeretne az egész utazás alatt azon aggódni, hogy mikor —ha egyáltalán— sikerül kakilni. Az alábbi orvosi tanácsokkal segítünk, hogy minden simán menjen:
Kerüld a potenciálisan veszélyes ételeket. A hasmenés néha elkerülhetetlen, de a kockázat minimalizálása érdekében, ha fejlődő országokban jársz, csak jól átsült és forró ételeket fogyassz, csak olyan gyümölcsöket egyél, amit magad hámoztál, és igyál palackozott italokat, kerüld a jégkockákat.
Ne hanyagold el a mozgást. Legyen az akár egy reptéri terminálon, restiben, vagy szállodai futószalagon végzett séta, vagy egy kiadós úszás, a mozgás mindig segít mozgásban tartani a bélrendszert is.
Igyál sok vizet. A folyadékpótlás szerepe kulcsfontosságú a szorulás megelőzésében. A CDC egészségügyi szervezet ajánlása szerint a nőknek 2.7, míg a férfiaknak 3.7 liter vízre van szükségük összesen ételekből és italokból. Vigyél magaddal többször használatos vizes palackot, ha biztonságos ivóvízzel ellátott helyekre látogatsz, és tárazz be vízzel teli palackokkal amikor nem.
Fogyassz rostokat. Utazásaink során gyakran nem fogyasztunk egészséges, rostban gazdag ételeket. Ha gondoskodsz róla, hogy legyenek nálad rostgazdag ételek, például gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű ételek, hüvelyesek, akkor gyakrabban fogod magad jóllakottnak érezni, és az emésztésed is rendben lesz.
Foglalj időpontot egy utazási egészségügyre szakosodott klinikán. Ha külföldre utazol, nem árthat, ha utánanézel, nincs-e szükséged valamilyen oltásra. Az orvos ezen kívül lehet, hogy ajánlani fog enyhe hashajtót, illetve emésztést segítő étrend kiegészítőket arra az esetre, ha a szorulás vagy hasmenés veszélye merülne fel.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár