Ártalmas baktériumok melegágya a tisztítatlan fúvós hangszer

- Írta: DÁ

Címkék: torok tüdő
Ártalmas baktériumok melegágya a tisztítatlan fúvós hangszer

Lehetőleg ne osszuk meg másokkal fúvós hangszereinket, de ha mégis rákényszerülünk, tisztítsuk utána meg különös alapossággal a szájjal érintkező felületeket – hívják fel a figyelmet amerikai kutatók. A fertőtlenítés persze akkor is elengedhetetlen, ha csak egyedül zenélünk szaxofonunkkal vagy fuvolánkkal, ezeken ugyanis valóságos baktériumtenyészetek alakulnak ki ellenkező esetben.

Az amerikai Tufts Egyetem kutatói arra jutottak: akik fúvós hangszereken játszanak, a jelek szerint nagyobb eséllyel kapnak krónikus torokgyulladást és egyéb légúti fertőzéseket, mint azok, akik nem zenélnek hasonló szerszámokon. Ennek elsődleges okát a szájüregben felgyülemlő nyál és a benne tanyázó különböző mikroorganizmusok jelentik, amelyek aztán a hangszerekbe is bejutnak. Mindez nem feltétlenül újdonság, azt azonban eddig nem tudták biztosan a tudósok, hogy a baktériumok ezt követően egész sokáig képesek életben maradni, sőt, szaporodni is az új környezetükben. Éppen ezért ha valaki néhány nappal később ugyanazon a hangszeren játszik, könnyen megbetegedhet.

A kutatók húsz hangszert vizsgáltak meg alaposan ebből a szempontból: fuvolákat, klarinétokat, trombitákat és szaxofonokat. Mindegyikről bebizonyosodott, hogy valóságos kánaánt jelentettek a különböző baktériumok és gombák számára, amelyek közül több is meglepően túlélőképesnek bizonyult, miután klinikai körülmények között is kitenyésztették őket. Némelyik kórokozó napokig is képes volt életben maradni az új közegben. A legtöbb organizmus a fafúvósokon leledzett, és természetesen az egyes hangszerek közvetlenül a szájjal érintkező felületei bizonyultak a legfertőzöttebb részeknek.

A szakemberek nem vizsgálták külön a zenészek megbetegedési adatait, de megjegyzik: a muzsikusok körében számos esetben fordulnak elő különböző tüdőfertőzések, amelyek egyértelműen összefüggésben állnak a használt fúvós hangszerekkel. A kutatás alapján készült tanulmány megemlít egy harmincöt éves trombitást, aki például másfél évtizeden át küzdött csúnya és kellemetlen köhögéssel, problémái pedig csak azután múltak el, hogy rendszeresen alkoholos tisztítószerrel kezdte el fertőtleníteni a hangszerét.

A kutatás végkövetkeztetése, hogy a muzsikusoknak minden nap ajánlatos megtisztítani fúvós hangszereik szájrészét szappannal és vízzel, vagy különböző fertőtlenítőszerekkel. Különösen oda kell figyelni minderre akkor, ha a hangszert nem csupán egy ember használja, hanem esetleg többen is rendszeresen zenélnek rajta.
 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár