A memóriára káros, a tüdőre mégsem az

2012.04.11. - Írta: DA

A memóriára káros, a tüdőre mégsem az

Habár korábban több kutatás is egyértelműen bizonyította, hogy a füvezés károsítja a tüdőt, egy friss tanulmány ellentmond ennek – és eredményeinek külön súlyt ad, hogy az amerikai kormány megbízásából készült.

Aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a kannabisz-származékok, így a marihuána és a hasis az egész nyugati kultúrkörben a legelterjedtebb illegális kábítószernek számítanak. Hasonlóan aktuális uniós adatok nem állnak rendelkezésre, de az Egyesült Államokban minden tizenötödik középiskolás naponta szív füvet, és abban a tizenhat szövetségi államban, ahol orvosi célokra engedélyezett a kannabisz alkalmazása, a fogyasztási arányok meredeken nőnek.

A szóban forgó friss kutatásra nem lehet azt mondani, hogy elhamarkodott lenne: több mint ötezer embert kísértek figyelemmel több mint két évtizeden át, és többek között a fű és a hasis tüdőre gyakorolt hatásait is vizsgálták. Az eddigi közmegegyezés értelmében a hosszútávú marihuána-fogyasztás épp olyan káros a tüdőre, mint a hagyományos dohányzás, e kutatás azonban ennek a szöges ellentétét bizonyítja. Sőt, bizonyos eredmények szerint a füvezők még némileg jobb eredményeket is produkáltak tüdőkapacitási szempontból, mint a nemdohányzók, bár a szakemberek szerint ennek felesleges jelentőséget tulajdonítani, olyan csekély eltérésről van szó. (A magyarázat alighanem a sokéves „edzésmunkában” keresendő, amit a marihuána kedvelői a mély belélegzése és a füst lenntartása terén végeznek.)

A mostani felmérés is megjegyzi, hogy a marihuána irritálja a légutakat és köhögéshez vezet, ám a fű egyéb, bizonyítottan káros hatásainak (alacsonyabb motivációs szint, romló memória és koncentráció stb.) hangsúlyozása mellett arra a következtetésre jut: semmi sem támasztja alá, hogy a rendszeres füvezők tüdeje rosszabb állapotban lenne, mint a nemdohányzóké, ezen a téren a dohányosok negatív előnye behozhatatlannak tűnik. Mindez természetesen az úgynevezett „mérsékelt” fogyasztókra vonatkozik: jelen esetben a napi egy jointot vagy tömetnyi pipát elfüstölőkre. A kutatás szerint az ember akár hét éven keresztül is élhet így anélkül, hogy tüdeje bizonyíthatóan károsodna.

A szakemberek hangsúlyozzák: ettől még senkinek sem javasolják a füvezést, de a károsító tényezők közül a tüdőroncsoló hatást innentől fogva kihúzhatjuk.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár