A suttogás ugyanúgy megterheli a hangszálakat, mint a kiabálás

2011.05.16. - Írta: DÁ

A suttogás ugyanúgy megterheli a hangszálakat, mint a kiabálás

Sokan úgy próbálják óvni a hangjukat, hogy direkt halkan, suttogva beszélnek, pedig a szakemberek egy része szerint ez sokkal károsabb a gégére nézve, mint a normális beszédhang. Nem véletlen, hogy a torokspecialisták a professzionális énekeseknek is azt tanácsolják: lehetőleg ne suttogjanak.

A rekedtség roppant kellemetlen jelenség, hátterében pedig a leggyakrabban gégegyulladás vagy hangszálgyulladás húzódik meg. Utóbbiak okai változatosak lehetnek, a felső légutak hurutos megbetegedései éppúgy vezethetnek hasonló problémákhoz, mint a hangszálak túlerőltetése, a kiabálás. Sokan nem tudják, de az alkoholtartalmú italok – különösen cigarettával párosítva – vagy az erősen fűszeres ételek szintén okozhatnak reketdséget. Ilyenkor nem árt odafigyelni a hangot kímélő életmódra, a rekedtség ugyanis megfelelő kezelés hiányában krónikussá válhat, a hangszalagok pedig megvastagodnak. Amennyiben gyulladás okozza a problémát, a hangszálakat mozgató izmok valamelyikének bénulása is előfordulhat. Utóbbi szintén rekedtséghez vezet.

A témába vágó amerikai felmérés során több mint száz embert vizsgáltak meg alaposan különböző hiperérzékeny szondák és egyéb eszközök segítségével. A kutatás fő tárgya a gége és a hangszálak aktivitása volt egy tíz fokozatra osztott hangerőskálához igazítva. Az eredmények nem általános érvénnyel ugyan, de azt igazolták, hogy a suttogás valóban megterhelőbb e szerveinkre nézve, mint a hétköznapi beszédhang. A vizsgált személyek 69 százalékánál az erőltetetten lehalkított beszéd során jobban összepréselődtek a hangszálak a normálisnál, vagyis nagyjából olyan hatást váltott ki a suttogás, mint egy kiadós kiabálás. 18 százalék esetében ugyanakkor azt regisztrálták, hogy a suttogás kevesebb terhet rótt a hangszálaikra, 13 százalék esetében pedig nagyjából azonosak voltak a mért értékek.

A tudósok a felmérés tükrében azt tanácsolják: ha valakinek például foglalkozási kötelezettségei miatt fokozottan óvnia kell a hangját, lehetőleg ne suttogjon, inkább csak beszéljen „lágy” hangnemben. És hogy pontosan mit is jelent a lágy beszéd? Olyan hangerőt, amit akkor használunk, ha a mellettünk ülőhöz szólunk, mások pedig nincsenek hallható közelségben.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár