Áttörés a súlyos epilepszia kezelésében

2011.03.22. - Írta: Sz.N.

Áttörés a súlyos epilepszia kezelésében

A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti és Neurológiai Klinikáján a világon az elsők között kezdték alkalmazni az úgynevezett Mély Agyi Stimulációs terápiát – más néven DBS - kezelést – epilepsziára, amelyet egyébként Nagy-Britanniában és az USA-ban is alkalmaznak, többek közt pszichés betegségek, nem utolsó sorban súlyos depresszió vagy épp a Turet-szindróma tüneteinek enyhítésére.

Az úgynevezett agyi pacemakert, vagy más néven DBS-t – amely a deep brain stimulation kifejezés mozaikszava – a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján ültették a páciensek agyába.

A mély agyi stimulációs eszköz a pécsi szakemberek szerint hazánkban mintegy hatvanezer epilepsziás beteg gyógyulását segíthetné elő. A DBS-terápia lényege az agy speciális, meghatározott területének stimulációján alapszik, amely során az agyi pacemaker szigorúan szabályozott elektromos impulzusokkal ingerli az agy egy precízen célzott területét.

A DBS klinikailag bizonyított eljárás, amelyet akkor érdemes bevetni, amikor a gyógyszerek rendre hatástalannak bizonyulnak: a speciális gyógymód hatására ugyanis szignifikánsan csökken a legsúlyosabb típusú epilepsziás görcsrohamok gyakorisága azokban az esetekben is, amikor a betegek semmilyen más kezelésre nem reagálnak.

A Pécsi Tudományegyetem sajtóközleménye leírása szerint a DBS-kezelés a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, másodlagosan generalizált epilepsziában – amelyben az agy kis, pontosan meghatározható területéről induló roham az agy többi területére is átterjed, eszméletvesztést és az egész testen észlelhető görcsrohamot okozva – szenvedő felnőttek esetében javallott kiegészítő kezelés, amely csökkenti a rohamok számát.

A DBS-eljárás során különleges képalkotási eljárással figyelik a beteg agyát, hogy lokalizálják a stimulálandó agyterületet, ahová vékony, szigetelt elektródákat helyeznek be, és ezeket hosszabbító-vezetékekkel csatlakoztatják a külső neurostimulátorhoz, amelyet általában végül a beteg mellkasába, a bőr alá ültetnek be.

Az epilepsziában szenvedő betegek jelentős hányadának világszerte nagy szüksége lenne a DBS-kezelésre, és napjainkban jelentős lépések történnek abban az irányban, hogy az agyi pacemaker egyre szélesebb körben válhasson elterjedtté.

Az előzetes, úgynevezett SANTE-vizsgálatok eredményei szerint két év elteltével a betegek a görcsrohamok gyakoriságának 56 százalékos medián csökkenését tapasztalták a kiinduláshoz képest; a beültetésen átesett betegek 13 százaléka hat hónapig, vagy ennél is hosszabb ideig nem tapasztalt görcsrohamokat, miközben a műtétet megelőzőleg az átlagos havi görcsrohamok száma meghaladta a 18-at. Egy évvel a kezelés után a betegek arról számoltak be, hogy a rohamok kevésbé intenzívek, javult életminőségük, amelynek köszönhetően sokkal könnyebben tudnak együtt élni az epilepsziával, és sokkal függetlenebbnek érzik magukat.

A vizsgálat eredményei szerint 8,2 százalékos volt (110 betegből 9) a nem kívánt mellékhatások előfordulása, amelyek nagy része spontán vagy a stimulációs paraméterek megváltoztatásával elmúlt.

A leggyakoribb mellékhatásnak a végtagbizsergés bizonyult amely a beültetésen átesett betegek 18 százalékát érintette. Ez a legtöbb esetben a stimulátor újraprogramozásával megszűnt, azonban a betegek ezek mellett depresszióról és memóriakárosodásról számoltak be, azonban közvetlen összefüggést egyelőre nem mutattak ki a szakemberek a DBS-kezelés és ezen, a pszichés illetve kognitív tünetek között.

 

Forrás: a Pécsi Tudományegyetem sajtóközleménye
 

Hozzászólások

Mikol éva | 2011-04-02 21:37

Nem én, hanem a 28 éves lányom súlyos statusos epilepsziás. 4 és fél éve komába került, magas láz, nagyon nagy fejfájás (herpeszei jöttek ki előtte nap a száján rengeteg) László Kórh.ba szállították eszm.állapotban, ott az infectológián jött először roham, ami által kómába is került. Ez mégegyszer megismétlődött, szóval nem is írom le a kálváriát. Utána az Opniba került, szerintem a L.kórh. elég korán szabadult meg a lányomtól, s nem is voltak körültekintőek, lerázták hamar a gyereket. Igazából csak filmen látni azt a nagy orvosi odaadást amit kellett volna tanusítania a kórház orvosainak és áp.személyzetének. A gyógyszerekre rezisztens, két éve egy neurológiai VNS stimilátort ültettek be, ez a bolygó idegre van kötve, nem használ, ez után még volt egy megtébolyodása a Sote pszichiátrián, majd utána gyógysz.mérgezés, 2 éve meg egy olyan GM 18 sorozatból álló nagy roham, ott már az életéért nem adtak 10 fillért sem, tavaly meg áprilisban leállt a szive. Egy túlélő, idegileg roncs, most az Am.i u.on Kelemen főo.nő a kezlő orvosa, aki nagyon nagyon jó orvos, de csodákra Ő sem képes. Ember nem tudja elképzelni, min mentünk keresztül, itt Kelemen Dr.nő már mindent elkövetett orvosilag, meg a stáb is + Szűcs Dr.nő, akiknek hálás vagyok, de bármikor benne van a pakliban .... hogy már nem fogja bírni, nagyon leamortizálódott, le van százalékolva, komoly pszichés és neur.sérülései vannak, emlékezet kihagyás, stb. Gratulálok a Pécs-i Orvosoknak, emennék szívesen konzultálni Velük, lehetne-e még valamit a lányom érdekében tenni. ??? Ember el nem tudja képzelni, ehhez képzelő erő nincs, amilyen nagy és veszélyes rohamai vannak. Állandó rettegésben élünk, félek, hamarabb halok bele ebbe, mint a lányom. Köszönöm, hogy megtiszteltek és elolvasták a hozzászólásomat. Remélem a fenti cikk felhívja a társadalom figyelmét is és nagyobb érdeklődéssel fordulnak e betegség irányába, szemléletváltozás is kellene, mert nagyon nagyon kitaszítottak ezek a betegek, mármint az ilyen nagyon súlyos, mint a lányom, ez olyan áttörés lehet, hogy a jövőben sok beteg egy jobb, minőségileg élhetőbb életet tudhat magáénak. Üdv. Adrienn anyukája!!!!

Mikola Éva | 2011-04-02 21:41

Elnézést, nem figyeltem, a mostani nevem a helyes. Még talán olyannak tűnnék, aki azt sem tudj, hogyan kell a nevét leírni. T.É

Névtelen | 2012-03-26 15:50

Kedves Anyuka! Az Ön lányát látta már Halász Professzor? Magy.o-n, de Európai viszonylatban is Ő e leg autentikusabb ebben a betegségben. Üdvözlettel és jó kivánsággal egy Anyuka
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár