Agyban dől el

2011.03.23. - Írta: Sz.N.

Agyban dől el

A neurológia tudományában nagy érdeklődésre számot tartó tudományos eredményekről számolt be nemrég a University of Edinburgh kutatócsoportja – adja hírül a BBC Health. Egy nemrégiben azonosított speciális fehérje a szakemberek szerint kulcsfontosságúnak tűnik egyrészt mint az idegrostokat védő speciális anyag, másrészt ugyanennek a fehérjének a tudósok fontos szerepet tulajdonítanak az idegrostok között zajló kommunikáció terén is.

 

A most azonosított fehérje megléte tulajdonképpen annak záloga, hogy az agy feladatait zökkenőmentesen láthassa el, és a tudósok úgy vélik, hiánya szerepet játszhat számos idegrendszeri betegség – mint például az epilepszia vagy az elbutulás – kialakulásában is, amelyek tulajdonképpen az elektromos agyi impulzusok hibás működésének következményeképp lépnek fel.

A tudósok feltételezik, hogy a fehérje meghatározó jelentőségű az idegrendszeri kommunikációban, mivel ez biztosítja az információ megfelelő és akadálymentes áramlását.

Agyunk minden időpillanatban több tízezer elektromos impulzust továbbít idegsejtjeink között; amennyiben pedig hiba lép fel, az a kiterjedtségétől függően akár végzetes is lehet. Agyunk szinte úgy működik, mint egy elektromos áramkör. Ezt a példát véve alapul könnyebben megérthetjük, hogy rossz szigetelés esetén könnyen alakulhat ki zárlat – jelesül idegrendszeri betegség vagy éppen agyvérzés.

A fehérje felfedezésével a tudomány megint közelebb juthat az agy igen-igen bonyolult működésének feltérképezéséhez – mondta Professzor Peter Brophy, a kísérlet egyik vezetője. Reményei szerint a felfedezés hasznosításával a jövőben számos betegség hatékonyabban válik majd kezelhetővé, illetve megelőzhetővé.

Mindez a távoli jövő, azonban a fehérje felfedezése hozzásegítheti a tudósokat a neurodegeneratív betegségek kialakulásának megértéséhez – ez pedig mindenképp a betegségek gyógyításának alapja és egyúttal záloga is.
 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár