Autóvezetés közben is védekezzünk a káros sugarak ellen!

- Írta: DÁ

Autóvezetés közben is védekezzünk a káros sugarak ellen!

Természetes, hogy a strandon napernyőt használunk, az azonban kevésbé közismert tény, hogy a volán mögött is ajánlatos védekezni a napsugarakkal szemben. Márpedig ha valaki hosszú órákat tölt úton, erre is gondolnia kell – különösen a napfényes órákban.

Napjainkban már sok autógyártó épít a járművekbe olyan szélvédőt, amely kiszűri a káros sugárzást, a hátsó és az oldalsó üvegek azonban rendszerint nem laminált üvegből készülnek. Ezek az ablakok kiszűrik ugyan az UVB sugárzást, ami a barnulásért és a leégésért felelős, a bőr mélyebb rétegeit károsító UVA-val szemben azonban nem nyújtanak védelmet.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia folyóiratában megjelent friss tanulmány szerint egy St. Louis-i kutatócsoport tavaly több mint ezer beteg kórtörténetét elemezte ki az egyik helyi bőrrákklinikán. A felmérés végén arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál, akik heti átlagban a legtöbb időt töltötték autóvezetéssel, sokkal gyakrabban alakul ki daganatos elváltozás az arc és a test autóvezetés közben a napsugarak által ért bal felén, mint a jobbon. Esetükben a leghalálosabb rákos bőrelváltozások, a rosszindulatú melanómák 74 százaléka a test bal oldalán helyezkedett el.

Idén januárban kutatók egy másik csoportja hasonló, ám szélesebb körű felmérést végzett ugyanebben a témakörben, az amerikai National Cancer Institute betegeinek több ezer rendelkezésre álló lelete alapján. Ez a vizsgálat szintén azt állapította meg, hogy az érintett körben nagyobb a bal oldali rákos bőrelváltozások aránya. A férfiaknál magasabb a hasonló megbetegedések száma, mint a nők körében, ami alighanem annak tudható be, hogy a hölgyek több óvintézkedést tesznek a napsugárzással szemben, illetve a napon töltött idejük is sokkal egyenletesebben oszlik el – vélhetően több időt töltenek a jobb oldali ülésben, mint az erősebb nem képviselői.

Zárt autóban tehát biztosan nem fogunk lebarnulni vagy leégni, de az UVA-sugarak igen ártalmas bőrkárosodásokhoz vezethetnek.
 


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár