Az agykéreg és a vese kapcsolata

2017.09.27.

Az agykéreg és a vese kapcsolata

A Pittsburghi Egyetem neuro-tudományai azonosítják azokat a neurális hálózatokat, amelyek összekapcsolják az agykéreget a mellékvesekéreggel, amely felelős a szervezet gyors reakciójáért a stresszes helyzetekben. Ezek az eredmények, amelyeket az Országos Tudományos Akadémia (PNAS) folyóiratának online korai kiadásában közöltek, bizonyítják az elme-test kapcsolat idegi alapjait.

"Eredményeink sokkal bonyolultabbak és érdekesebbek voltak, mint elképzeltük, mielőtt elkezdtük ezt a tanulmányt"

- mondta Peter Strick L., a Ph.D., Thomas Detre, a Neurobiológia Tanszék vezetője és a University of Pittsburgh Brain Institute.

Kísérleteik során a tudósok azon idegi áramköröket vonták be, amelyek összekapcsolják az agykéreg területét a mellékvese medullával (a mellékvese belső része, amely a vesék felett helyezkedik el).

A tudományos csapat a következő tagokból áll:


Richard P. Dum - vezető kutató, a Neurobiológiai Tanszék tudományos munkatársa; David J. Levinthal, Ph.D., egyetemi adjunktus, az Orvostudományi Intézet professzora; és Dr. Strick.

A tudósok meglepődtek az általuk feltárt neurális hálózatok puszta számában. Más kutatók azt gyanították, hogy egy vagy talán két agykérgi terület felelős a mellékvese medulla szabályozásáért. Az agykérgi területek tényleges száma és helyzete bizonytalan volt. A PNAS tanulmányban a Strick laboratórium egy egyedülálló nyomkövetési módszert alkalmaz, amely magában foglalja a veszettség vírust.

Ez a megközelítés képes az egymással összekapcsolt neuronok hosszú láncainak felfedésére. Ezt alkalmazva Dr. Strick és munkatársai megmutatták, hogy a mellékvese medulla irányítása több kortikális területről származik. Az új megállapítások szerint a legnagyobb hatást az agykéreg motoros területein és a kognícióban és az érzelemben érintett más agykérgi területeken jelentik.

Összességében ezek az eredmények azt mutatják, hogy léteznek olyan áramkörök, amelyek összekapcsolják a mozgást, mellékvese medulla működését és a stressz szabályozását. Ez az áramkör közvetítheti a belső állapotok, például a krónikus stressz és a depresszió hatásait a szervfunkcióra és így konkrét idegi szubsztrátot hozhat létre egyes pszichoszomatikus betegségek számára.


Forrás: sciencedaily.com

 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár