Az alulfejlett neurális hálózat 30 éves kor felett hatással lehet a mentális egészségre

2018.02.02.

Az alulfejlett neurális hálózat 30 éves kor felett hatással lehet a mentális egészségre

A kanadai Rotman Kutatási Intézet kutatói – Dr. Raluca Petrican és Dr.Cherly Grady - kimutatták, hogy az alulfejlett neurológiai hálózat 30 éves kor felett kapcsolódhat pszichológiai problémák kialakulásához melyet a The Journal of Neuroscience-ben publikálták.

A pszichológiában a gátlás egy olyan képesség mely lehetővé teszi, hogy egyetlen ingerre koncentráljunk, kizárva minden mást. Ez az agyi hálózat fogékony a belső és külső hatásokra: az előbbi azok a viselkedési formák, amelyek a személyiség által az emberen belül léteznek, a utóbbi pedig azok, melyek az egyénen kívüli és a környezetünkből származnak.

„Tehát egy kognitív (gondolkodáson alapuló) vagy affektív (érzelmileg befolyásolt) hajlam idegi jele jelentősen váltakozhat a különböző tevékenységtől függően.” - mondja az új tanulmány szerzője.

Dr. Petrician és Dr. Grady azt vizsgálta, hogy az életkor és a környezeti hatások befolyásolják-e a gátlásokhoz kapcsolódó agyi hálózat tevékenységét.

A kutatás során 359, 22 és 36 év közötti személy MRI adatait vizsgálták meg, akik részt vettek a Human Connectome Projectben. Kutatásaikban arra kívántak bizonyítékot találni, hogy a gátlásokhoz kapcsolódó agyi kapcsolatok mintája változik-e a körülmények változásával és az idő múlásával.

Az agyi kapcsolatok változnak az évek során

A leletek azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek és a középkorúak agyi kapcsolatainak mintázata idővel megváltozik. Továbbá a mintázat az elvégzett tevékenységektől függően is változik. Például változásokat észleltek egy olyan feladat között mely a munkamemóriát tesztelte és egy olyan között, amely közösségi és pénzügyi jutalmak feldolgozását igényelte.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a gátlások alapvető idegzeti rendszere változik az egyén korától és körülményeitől függően. Tehát az idegzeti kapcsolat mintázata átalakul a korai és későbbi felnőtt kor folyamán. Későbbi évek során kevesebb speciális agyterületet használunk mely lehetővé teszi a hatásosabb információfeldolgozást.

A kutatók azt vették észre, hogy azok a 30 év feletti résztvevők, akiknek nem egyezett az agyi mintázata a kortársaik többségével, nagyobb eséllyel rendelkeztek olyan pszichológiai tulajdonságokkal melyek a szorongással, az agresszióval és a depresszióval köthető össze.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a belső megismerés és a külsőleg befolyásolt irányítás hálózatainak neurológiai dinamikája teszi különbözővé a gátlásos és kevésbé gátlásos egyéneket. (…) Eredményeink rámutatnak, hogy a magas kognitív terhelés és a magas jutalomértékű kontextusok között a kiváló gátló szabályozással rendelkező személyek különféle folyamatokat mutatnak be, és ily módon rávilágítanak az egyedi mechanizmusokra, amelyeken keresztül a kognitív kontroll befolyásolhatja a kognitív és a társadalmi-affektív teljesítményt.” – teszik hozzá a kutatók.

Dr. Petrician és Dr. Grady felfedezései azt sugallják, hogy a gátlás a későbbi felnőttkorban fejlődik ki. Ez a kései kialakulás elengedhetetlen alapja az egészséges pszichológiai működésnek és a mentális egészségnek.Forrás: medicalnewstoday.com


 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár