Az ambiciózus nők később szülnek

2010.09.13. - Írta: betegvagyok.hu

Az ambiciózus nők később szülnek

Közismert a magyarázat, hogy a nyugati országokban miért válnak egyre később anyává a nők: tanulmányaik után inkább a karriert választják, és azt minél később szeretnék csak megszakítani. Lara Tavares brit kutatónő megkérdőjelezte ezt az állítást, és megállapította, hogy a képzésnél és a karriernél meghatározóbb szerepe lehet a nő személyiségének abban, hogy mikor vállal először gyermeket. 

Vizsgálatai során Tavares több mint tizenhatezer, Nagy-Britanniából származó nő családi adataival dolgozott. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, melyben természetesen szerepelt az a kérdés, hogy mikor hozták világra első gyermeküket. De ezúttal a saját személyiségükkel kapcsolatban is kellett nyilatkozniuk: például arról, hogy introvertált vagy extrovertált típusúak, gyakran aggódnak-e, szívesen tartják-e magukat bizonyos szabályokhoz. A válaszokat összesítve Tavares azt az eredményt kapta, hogy a kései anyaság bizonyos karakterjegyekkel is magyarázható. Ezek közül a legmeghatározóbbak az erős lelkiismeretesség és a nyitottság; utóbbinak elsősorban a jól képzett nők körében van befolyása a szülés időpontját illetően. A kutató szerint a nyitott nők jobban törekszenek a függetlenségre, széles érdeklődési körrel rendelkeznek, és hajlamosak a hagyományos értékszemlélettel szemben saját elképzeléseiket érvényesíteni. Ezért nem annyira jellemző, hogy társadalmi nyomásra vállalnak gyermeket.
Tavares hozzátette: nem a nők képzése felelős a születésszám csökkenéséért, hanem az elmúlt negyven évben lezajlott változások az értékrendben. Ennek következtében a hangsúly az individuális családmodellre, az önmegvalósításra és a nyitottságra helyeződött át, aminek egyik következménye a kései anyaság.

 

Forrás: 51, 51, 15, 3);">www.nzz.ch/nachrichten/wissenschaft/neugierige_frauen_werden_spaeter_mutter_1.7130869.html

(2010. 08. 10.) 


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár