A napszemüveg

Az orvos válaszol

- Írta: dr. Gyöngyösi Péter, szemorvos

A napszemüveg

Milyen a jó napszemüveg?


Nagyon fontos, hogy az „üvege” ne érjen a szempillánkhoz, akkor ugyanis minden pislogás zavar minket, és állandóan összekenjük az „üveget”. A szemüveg szára ne legyen túl szűk, de túl tág sem. A szár a fül mögött támaszkodik meg normál esetben. Ne sértse meg a füleket, de ne is csússzon le az orrunkról, ha előrehajolunk. Érdemes ezekre odafigyelni a vásárlásnál. Természetesen minél könnyebb egy szemüveg, annál kényelmesebb a viselése.

A napszemüveg feladata a túl sok fény megszűrése, a szem védelme: tehát a szem elé helyezünk egy fényszűrési tulajdonságokkal rendelkező „üveget”. Ennek az anyaga, alakja, színe sokféle lehet, és ez határozza meg az optikai tulajdonságait.

Anatómiailag a szem rendelkezik egy automata fényszűrő rendszerrel. Ez a pupilla, amely automatikusan szűkül a fényerő emelkedésével, és így csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét. Ez olyan, mint a fényképezőgép blendéje, írisze. Mindennapi életünkben ez nagyon jól működik. A fényerő emelkedésével azonban további fényszűrő viselése szükséges, ez a napszemüveg. Anyaga lehet műanyag vagy üveg. Ma már a műanyagok is tudnak torzításmentes képet adni, de csak a jó minőségű szemüvegekbe építenek be ilyen drága anyagokat. Az üveg lencse olcsóbb, viszont törik, és megsértheti a szemet.

A fényszűrésnek alapvetően két típusa létezik. Az egyik a színezett üveg (bármilyen szín viselhető, de a szürke nem változtat a színeken), a másik a polaroid szűrő alkalmazása. A polaroid szemüveg egy polárszűrő, amely egy optikai rács elvén rendezi a fénysugarakat egy- irányba, ezzel a káprázást megszünteti, viszonylag kevés adatvesztéssel. Ez azért fontos, mert a szemünket leginkább az össze-visszaverődő fénysugarak zavarják és nem a fényerő fokozódása. Tehát a polaroid szűrőt akár kevés napnál is használhatjuk szórt fényben, és a visszavert vakító fényeket is hatásosan szűri.

A színszűrők elvén működő napszemüvegek vannak többen, illetve a kettő kombinálható is. Itt mindenki saját vágya és ízlése alapján választhat színt. Fontos azonban, hogy a minőséget keressük, ismerve a színszűrés mértékét, ellenőrzött terméket vegyünk. Sok gyártó már jelzi a terméken a fényszűrés mértékét, persze ezek mind drágább szemüvegek. Ebben az esetben választani tudunk, hogy városban, hegyen, vagy vízparton akarjuk használni a napszemüveget. Minden esetben fontos, hogy a napszemüveg egyenletesen szűrje a fény összes spektrumát, ne maradjon ki valamilyen része. A napszemüveg alatt, a kitágult pupillán át a nem szűrt frekvenciájú fény a szemet károsíthatja.

Tehát: a jó napszemüveg stabilan rögzül a fejünkön, az „üvege” kicsit görbül követve az arc alakját, hogy az oldalsó szórt fényeket is kiszűrje. Nem torzít, még akkor sem, ha távolabb tartjuk a szemünktől. A fény teljes spektrumát szűri, ellenőrzött és kalibrált hitelesített mértékben. Ma ezeket a feltételeket csak a „nagy márkák”, és a drágább napszemüvegek tudják teljesíteni. 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár