Bizalmas, intim problémák...

Bizalmas, intim problémák...

Vannak olyan kínosnak tartott betegségek, melyeket még a legközelebbi barátainkkal sem osztunk meg szívesen. Felsorolunk néhány ilyen problémát, ha esetleg ráismer valamelyikre, ne aggódjon, könnyű őket kezelni. Lássuk is őket: 

Chlamydia.

Ez az egyik leggyakoribb nemi betegség, 10-ből 1 embernél kialakul, anélkül, hogy tudna róla. Sokkal nagyobb az előfordulása a nőknél, mint a férfiaknál. Okozhat medencegyulladást, súlyosabb esetben meddőséget. Tünetei lehetnek közepesen erős hasi fájdalom, nőknél szokatlan hüvelyi folyás. Férfiaknál fájdalomérzet vizeléskor, illetve, megduzzadt here. De, meg kell jegyeznünk, hogy a chlamydia legtöbbször tünetmentes, sokan észre sem veszik, hogy átestek rajta. Kezelni lehet akár az új CRT-vel (Chlamydia Rapid Test), egy bizonyos gyorsteszttel, ami 30 perc után kimutatja a chlamydia vírust. Antibiotikum is megfelelő, mint például a doxycycline vagy az azithromycin.

Bakteriális vaginózis (BV)

A bakteriális vaginózis alapvetően nem nemi úton terjedő betegség, de nagyon gyakori hüvelyi betegség, ami különösen veszélyes lehet a terhes nőkre. Nagyjából 10-ből 1 nő valamilyen szinten élete során már átesett, átesik ezen a betegségen. Ezt a betegséget a hüvely baktériumegyensúlyának drasztikus megváltozása okozza. Érdekesség, hogy nem függ össze a személyi higiéniával. Tünetei a rendellenes hüvelyi folyás, kellemetlen szag. Ez diszkomfort érzés szeretkezés után rosszabb lehet. Kimutatható egyszerű teszttel, ez is a chlamydiához hasonlóan, fokozottan veszélyes a terhes kismamákra, tehát érdemes odafigyelni rá. Maga fertőzés kezelhető antibiotikumokkal, leggyakrabban a metronidazole-t szokták használni.

Szájpenész

Minden második nő már volt szájpenésszel fertőzve, amit Candidának is hívunk. A fertőzést egyfajta gombafertőzésként kell kezelni. Hangsúlyozni kell viszont, hogy nem elsődlegesen szexuális úton terjedő betegségről van szó, azok is elkaphatják a fertőzést, akik egyáltalán nem élnek nemi életet. Természetesen, szexuálisan is elősegíthetjük a kialakulását. Tünetei lehetnek a nemi részeken kialakuló vörös részek, amik kellemetlen, égő érzést válthatnak ki. Kenetekkel kideríthetjük, fertőzöttek vagyunk-e. Kezelni kapszulákkal, krémekkel érdemes. Mindenféleképpen érdemes a háziorvosunknál tájékozódni, mert hosszantartó betegség alakulhat ki belőle.

Medencegyulladás

Ez a fajta betegség akkor alakul ki, ha a baktérium a nemi szervekbe kerül. Több ezer nő fertőződik meg évente ezzel a fertőzéssel, anélkül, hogy tudnának róla, mivel a tüneteik gyakran „láthatatlanok”. A kezeletlen medencegyulladás akár meddőséghez is vezethet. Alhasi fájdalom, hátfájdalom, közösüléskori vérzés, fájdalmas vizelés valamint szeretkezéskor fellépő fájdalom mind-mind a tünetei lehetnek. Alapvetően, nem fogjuk tudni, hogy ezzel a fertőzéssel van dolgunk, de kenetvételkor ki lehet szűrni. Érdemes tehát nőgyógyászunkat rendszeresen látogatni, hiszen komoly dologról van szó. Antibiotikumokkal lehet kezelni, de a megelőzés akár szűrővizsgálat formájában hasznos lehet. Fontos a tartós, megbízható párkapcsolat, de akár a kondom is segíthet, ha nem vagyunk biztosak partnerünkben.

Trichomoniasis

Nagyon gyakori szexuális úton terjedő fertőzésként kell kezelni, csak Angliában évente több mint 1 millió ember kapja el ezt a betegséget. A legbiztosabb ellenszere a biztonságos szex.
Gyöngyöző, sárgás-zöldes váladékkal jár. Kellemetlen szagok, megduzzadt szeméremajkak és fájdalmas közösülés is velejárója lehet. A legtöbb tünete hasonló a szájpenészhez, így könnyű összekeverni vagy téves diagnózist felállítani. Egyszerű kenetteszt segíthet a diagnosztizálásában, de érdemes többször elvégezni. Antibiotikummal szintén kezelhető, többnyire itt is a metronidazole-t ajánlják. Nagyjából egy hét alatt ki lehet kezelni a pácienst, de ezen idő alatt a szexuális életet fel kell függeszteni.

Cystitis (Hólyaggyulladás)

Maga a cystitis egyfajta hólyaggyulladás, ami több nőt érint, mint férfit. A nők többsége átesik élete során ezen a fertőzésen, sajnos. Viszont, hozzá kell tenni, hogy ez nem szexuális úton terjedő betegség, de jóval gyakoribb a nemi életet aktívan élő nők között, mint a kevésbé aktívaknál. Terhesség alatt, valamint a menopauzában lévő nőknél jóval nagyobb a kialakulás veszélye. Éles fájdalom vizeléskor, esetenként véres vizelet, hát- és alhasi fájdalom, rossz közérzet lehet, vizelési inger is tünetként jelenhet meg ennél a betegségnél. Alapvetően a tünetei elég jellegzetesek, mindenféleképpen keressük fel háziorvosunkat a megfelelő kezelés miatt. Igyunk sok vizet, ezáltal kevésbé lesz savas a vizeletünk, csökkentve ezáltal az ezzel járó fájdalmat is.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár