Édes ünnep cukorbetegeknek

Édes ünnep cukorbetegeknek

Barátok, vendégek, boldogság – az ünnepek már küszöbön állnak. De figyeljünk egymásra: talán cukorbetegek (vagy akár más táplálkozási betegségben szenvedők) is akadnak a meghívottak között. Németországban jelenleg 4,5 millió cukorbeteg él, akik feltehetőleg jól tájékozottak a betegségükkel kapcsolatban, de hogy áll a helyzet a rokonaikkal és barátaikkal?

Mi a cukorbetegség?

Anyagcserezavar, ami különbözőképpen jelentkezhet. Elsődleges tünete, hogy az inzulin nevű hormon, mely a vérben áramló, létfontosságú cukormennyiséget szabályozza, rendellenes működésbe kezd. Ez a hasnyálmirigy által termelt hormon felelős azért, hogy a szervezet fel tudja dolgozni az elfogyasztott cukrot, és újra kiválassza a szervezetből.

Édes nassolás

Mézes süti, cukorrépaszirup, kandírozott narancs- vagy citromhéj – ez mind tabu egy cukorbetegnek. Mogyorós, mandulás, diós és kókuszreszelékes édességeknél pedig az ételek zsírtartalma miatt kell nagyon figyelniük. A cukortilalom ellenére a diabéteszeseknek nem kell lemondaniuk az édességekről. Normál finomított fehér cukor helyett használhatunk édesítőszereket, xilitet, gyümölcscukrot. Ezeket a szervezet lassabban emészti meg, mint a finomított fehér cukrot, és a feldolgozásuk szinte egyáltalán nem igényel inzulint.

Diabetikus ünnepi süti

Biztos, ami biztos, nem árt, ha az egyik sütemény, amivel készülünk a vendégségre, cukorbetegek számára is fogyasztható. Bár élesztős tésztából készül az édesség, nem annyira bonyolult az elkészítése, és egy előnye kétségtelenül van: tudjuk, mi van benne!

58 süti kb. 520 g
3½ süti 12 g szénhidrátnak felel meg

Hozzávalók:

  • 180 g vaj
  • 2 ek tejszín
  • ½ tojás
  • 1 csomag szárított élesztő
  • egy csipet só
  • 250 g búzaliszt
  • 2 ek tej

A díszítéshez használható: gyümölcscukor, mák vagy kömény.

Elkészítés:

Először keverjük össze a vajat a tejszínnel, tojással, élesztővel és sóval. Apránként dolgozzuk bele a lisztet. Meglisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, és vágjuk ki belőle a kívánt formákat. Tejjel kenjük meg, majd szórjuk meg a kívánt díszítéssel: a mák és kömény dekoratívabb, a gyümölcscukor édesítő hatású. Helyezzük a kivágott darabokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hagyjuk 5 percig állni. Majd tegyük a 200°C-ra előmelegített sütő felső rácsára, 12-15 percre. Süssük a kívánt szín eléréséig, majd hagyjuk kihűlni, úgy tálaljuk.

 



 


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter



Bezár