Mi a cukorbetegség?
Anyagcserezavar, ami különbözőképpen jelentkezhet. Elsődleges tünete, hogy az inzulin nevű hormon, mely a vérben áramló, létfontosságú cukormennyiséget szabályozza, rendellenes működésbe kezd. Ez a hasnyálmirigy által termelt hormon felelős azért, hogy a szervezet fel tudja dolgozni az elfogyasztott cukrot, és újra kiválassza a szervezetből.
Édes nassolás
Mézes süti, cukorrépaszirup, kandírozott narancs- vagy citromhéj – ez mind tabu egy cukorbetegnek. Mogyorós, mandulás, diós és kókuszreszelékes édességeknél pedig az ételek zsírtartalma miatt kell nagyon figyelniük. A cukortilalom ellenére a diabéteszeseknek nem kell lemondaniuk az édességekről. Normál finomított fehér cukor helyett használhatunk édesítőszereket, xilitet, gyümölcscukrot. Ezeket a szervezet lassabban emészti meg, mint a finomított fehér cukrot, és a feldolgozásuk szinte egyáltalán nem igényel inzulint.
Diabetikus ünnepi süti
Biztos, ami biztos, nem árt, ha az egyik sütemény, amivel készülünk a vendégségre, cukorbetegek számára is fogyasztható. Bár élesztős tésztából készül az édesség, nem annyira bonyolult az elkészítése, és egy előnye kétségtelenül van: tudjuk, mi van benne!
58 süti kb. 520 g
3½ süti 12 g szénhidrátnak felel meg
Hozzávalók:
- 180 g vaj
- 2 ek tejszín
- ½ tojás
- 1 csomag szárított élesztő
- egy csipet só
- 250 g búzaliszt
- 2 ek tej
A díszítéshez használható: gyümölcscukor, mák vagy kömény.
Elkészítés:
Először keverjük össze a vajat a tejszínnel, tojással, élesztővel és sóval. Apránként dolgozzuk bele a lisztet. Meglisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, és vágjuk ki belőle a kívánt formákat. Tejjel kenjük meg, majd szórjuk meg a kívánt díszítéssel: a mák és kömény dekoratívabb, a gyümölcscukor édesítő hatású. Helyezzük a kivágott darabokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hagyjuk 5 percig állni. Majd tegyük a 200°C-ra előmelegített sütő felső rácsára, 12-15 percre. Süssük a kívánt szín eléréséig, majd hagyjuk kihűlni, úgy tálaljuk.