Egy fiatal, aki nem érez fájdalmat

2017.05.23.

Egy fiatal, aki nem érez fájdalmat

A 21 éves német Stefan Betz egyetemi hallgató egészen különleges bajban szenved: születési rendellenesség okán érzéketlen a fájdalmakra. Az orvosok néhány százra teszik azok számát a világon, akik a hasonlóan elváltozásban szenvednek.

A testi fájdalmakra való érzéketlenség ugyanis nagyobb csapás számukra, mintha maguk is átéreznek a zsigerig ható fájásokat.

Ingo Kurth, a Német Humángenetikai Intézet aacheni központjának vezetője most arra készül, hogy különleges vizsgálatoknak vesse alá a fiatalembert, amelynek része, hogy vért vesznek tőle. Az egyetemista fiú nem reagál a fájdalmakra. Képes a kezét forró vízbe tenni anélkül, hogy akárcsak felszisszenne is. Ha megoperálják, nincs szüksége érzéstelenítésre.

Minden egyéb téren a szervezet normálisan működik. Izzad, ha a nagy hőség, de bosszantja a csípősen fújó szél is. De ahogyan mindenki más, akik hasonló problémákkal küzdenek, nem áldásnak, hanem átoknak tartják a bajukat.  

„Az emberek azt feltételezik, milyen hihetetlenül nagyszerű érzés, hogy tűröm a fájdalmat, és amolyan szuperhős vagyok. Pedig pont az ellenkezője igaz. Szeretnénk végre tudni, mi a fájdalom, és mit élnek át a társaink, amikor kínok gyötrik őket” – mondta Ingo Kurth.

Szülei azt mesélték el, hogy a fiú még kisgyerek volt, amikor furcsán viselkedett. Azt hitték róla, hogy mentálisan zavart. Semmi félelmet nem érzett, és csupa sebhelyek tarkították a lábát, kezét. Ötéves korában leharapta a nyelvét, és észre sem vette. Az orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a fájdalom érzése a szervezet normális reakciója, és megvéd bennünket attól, hogy kárt okozzunk magunkban. 

Miközben a gyógyszergyárak abban érdekeltek, hogy minél több és különfélébb fájdalomcsillapítókat fejlesszenek ki, elég kevés a remény arra, hogy a fájdalom előidézést kutassák. Betz azonban azt szeretné, hogy többet tudjon meg a fájdalomról, és átérezze mások szenvedéseit.


Forrás: BBC

 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár