A só elsősorban magas vérnyomást okoz. A só megköti a vizet és az érpályán keringő vér térfogata megnő és a megemelkedő vérnyomás érelmeszesedéshez, érelzáródáshoz vezethet.
A magas nátriumbevitelt emellett összefüggésbe hozzák bizonyos vesebetegségekkel és más súlyos problémákkal.
A legtöbb só, amelyet az amerikaiak fogyasztanak, elkészített és feldolgozott élelmiszerekből származik. A vezető bűnösök közé tartoznak a snackek, szendvicsek, füstölt és pácolt húsok, konzerv gyümölcslevek, konzervek és száraz levesek, pizzák és egyéb gyors ételek, a mártások.
A legtöbb só, amelyet az amerikaiak fogyasztanak, elkészített és feldolgozott élelmiszerekből származik. A vezető bűnösök közé tartoznak a snackek, szendvicsek, füstölt és pácolt húsok, konzerv gyümölcslevek, konzervek és száraz levesek, pizzák és egyéb gyors ételek, a mártások.
Itt van ötféle módszer, hogyan csökkentsük napi sóbevitelünk:
1. Használj fűszereket!
A hagyományos magyar konyha szereti a sós ízt. Csökkentsd a bevitt só mennyiségét fűszerek használatával. Kísérletezz, szárított vagy akár friss fűszernövényekkel (fokhagyma, gyömbér, feketebors kurkuma, bazsalikom). Sokkal összetettebb finomabb ízeket érhetsz el mint a túlzott sózással. Ízesítheted például a leveseket és salátákat citromlével, tárkonnyal és egyéb zöldfűszerekkel. A csípőspaprika, a chili és a feketebors pikáns ízt kölcsönöz a húsoknak. A lestyán a kapor és a petrezselyem pedig sok C-vitamint tartalmaz
2. Egészséges zsírok a konyhában.
2. Egészséges zsírok a konyhában.
A megfelelő egészséges zsírok használatával gazdag ízeket adhatunk ételeinknek. Ilyen például a pörkölt diófélékből készült olaj, az olíva olaj és lenmagolaj. Kevesen tudják, hogy egy fél avokádóban 15 gramm zsír található. Próbáld ki a mustár vagy majonéz helyett használni a szendvicseben.
3. Természetes ízek
Emeljük ki a húsok és zöldségek természetes ízét. A pörkölés kiemeli a zöldségek édességét és zamatát. A húsokat ízesítsük gyengéd olajjal és citrusfélékkel, ha grillezünk.
4. Kenyér helyett
4. Kenyér helyett
Napi bevitt sómennyiségünk 35%-át a gabonafélék teszik ki. Még a teljes kiőrlésű kenyér, bár egészségesebb választás is, mint a fehér, jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhat. Az extra sót kihagyhatjuk már reggel. Fogyasszunk kenyér vagy pirítós helyett inkább zabkását friss gyümölccsel reggelire.
5. Nyers élelmiszer
5. Nyers élelmiszer
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a sóbevitelünk 75%-át teszi ki. Ezt elkerülhetjük nyers élelmiszerek fogyasztásával. Vásároljunk közvetlen a termelőtől a piacon, a bevásárlóközpontok helyett. Ha pedig feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét és inkább válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatát a terméknek.
Forrás: https://www.health.harvard.edu
Forrás: https://www.health.harvard.edu