Érdemes kerékpárra pattanni

Érdemes kerékpárra pattanni

Egészségük szempontjából jobban járnak azok a munkába igyekvők, akik nem kocsival vagy tömegközlekedési eszközzel, hanem gyalog vagy kerékpárral teszik meg a távolságot – erre a megállapításra jutottak a glasgowi egyetem kutatói, akik több mint negyedmillió ember szokásait figyelték meg öt év alatt.

Az orvosok szerint jelentősen csökken a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, ha az emberek nem járművel közlekednek. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a kerékpározás elterjesztéséhez az is szükséges, hogy több kerékpárút legyen. 

A tanulmányban az áll, hogy a rendszeres kerékpározással 45 százalékkal csökkenthető a daganatos és 46 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek rizikója. A gyaloglás is hasznos, noha nem olyan mértékben, mint a bicajozás.  Összesen 264 ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan jár a munkahelyére egy átlagos napon. A megkérdezetteket öt éven át követték nyomon figyelembe véve az illetők nemét, életkorát, meglévő betegségeit, étkezési szokásait.

Következtetésként levonható: a mindennapos mozgás előnyökkel jár. A válaszolók között akadtak olyanok, akik hol járművekkel, hol kerékpárral vagy gyalog mentek dolgozni. Esetükben is arra jutottak, hogy jobb egészségi állapotnak örvendenek, mint akik semmit nem mozognak, noha elmaradnak azoktól, akik állandóan kerékpároznak.

Lars Bo Andersen, az alkalmazott tudományok professzora úgy vélte, hogy az aktív életmód hozzájárul a közlekedési dugók csökkentéséhez is. Ennek eredményeképpen mérséklődik a levegőszennyezés, ami szintén fontos az egészség megőrzése szempontjából. A professzor szerint a munkába járással kapcsolatos életmód megváltoztatásával Nagy-Britannia költségvetése is jól jár, hiszen jelenleg évente 15 milliárd fontot költenek a szív- és érrendszeri betegek kezelésére. 

     
Forrás: Independent  


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár