Évzárás pozitívan - Gondolatok az Óévről

Évzárás pozitívan - Gondolatok az Óévről

Az óév végén, de legkésőbb az újév feltűnően csendes első napján az embert kínzó gondolatok gyötrik: mit értem el az elmúlt egy évben? Elégedett lehetek? Mennyit haladtak előre a terveim, célkitűzéseim? Hogyan változott a helyzet a barátaimmal, családommal? Hogy visszatekintve el tudjuk-e fogadni saját döntéseinket és a sors fordulatait, az csak rajtunk múlik.

Nem arról van szó, hogy tökéletesnek kell lennünk, hiszen ez lehetetlen. Éppen elég, ha saját magunkat és az életünket képesek vagyunk olyannak elfogadni, amilyen – ebben az is benne van, hogy utólag nem bíráljuk magunkat, hiszen döntéseinket remélhetőleg szinte mindig legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint hoztuk meg. Ha ezt a hozzáállást sikerült elsajátítanunk, lényegesen feszültségmentesebb lesz az élet. Szerencsére az elégedettség érzése tudatosan tanulható – karácsonyra bármelyikünknek csodálatos ajándék lenne!

Meg kell tanulnunk megelégedni azzal, ami a miénk

Elméletben már szinte mindenki tudja, mégsem fogjuk fel legbelül: a médiában a boldogságról, szépségről és sikerről látott képek irreálisak. Ennek ellenére nagyon is befolyásolják a saját magunkról alkotott képünket és kihatnak döntéseinkre – pedig nem kell tökéletesen kinéznünk és előírásszerű családmodellben élnünk ahhoz, hogy boldogok legyünk. Nem kell tudnunk lefutni a maratont, nem kell állandóan nyugodt jógamesternek lennünk, és a nassolásról sem kell örökre lemondani. Csak nagyon kevesen tudnak megfelelni ezeknek az igényeknek, és ráadásul nagyon keveseket tesz az eredményük boldoggá!

A valóság az, hogy elegendő mindenkinek önmagával és az életével összhangban lennie. Ehhez persze hozzátartozik, hogy tegyünk egyet s mást a testünkért is: egészséges életmód, fitnesz, stb. – de csak reális keretek közt. Nem mindig könnyű dolog megelégedni azzal, ami a miénk. A mai modern világban annyi lehetőség áll előttünk, hogy ez már önmagában képes elbizonytalanítólag hatni, hogy vajon jól döntöttünk-e. Nem kereshetnénk-e magunknak érdekesebb partnert, még jobb munkát, nagyobb lakást... hosszú távon ezzel teljesen tönkre tehetjük magunkat. A „még jobb” iránti vágy többet árt, mint amennyit használ (ahogy a Dalai Láma mondta: a szenvedés oka többek közt a tudatlanság, a sóvárgás és a vágy).

Segítő gondolatok

Ahelyett, hogy a „még mi hiányzik” és „miért nem jó nekem” gondolatoktól boldogtalanokká, depresszióssá válnánk, inkább azt kérdezzük meg magunktól egy új lehetőség kapcsán: elég jó-e nekünk? És persze a megfelelő mércét használjuk az ítélkezésnél:

  • mi számít igazán az életben?
  • mi tesz jót nekem?
  • mi van meg már most az életemben, ami örömmel tölt el?
  • és végül: raktározzuk el emlékeinkben a boldog pillanatokat!
     

Elég jó – nagyban és kicsiben egyaránt

Ez a szemlélet nem azt jelenti, hogy passzívvá kell válnunk vagy hogy ne akarjunk semmit elérni. Sőt, ellenkezőleg: új világlátásunknak köszönhetően reálisabb elképzeléseink éppen hogy több sikerélményhez juttatnak minket. Ebbe minden beletartozik: a könnyebb döntések miatti gyorsabb vásárlások, a karácsony nyugodtabb élvezete – és még a szilveszteri buli is jobban sikerül majd, ha csökkentjük a nagy elvárásokat.

Az elégedettség érzése segít teljesnek érezni az életünket és felszabadultabbá válni. Egy próba semmibe sem kerül – ha ennyit megteszünk, még az is lehet, hogy már most kellemesebben telnek majd az ünnepek.

 

Forrás: www.diaet.com

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár