Fogmosási tippek gyermekeknek

2017.02.03.

Fogmosási tippek gyermekeknek

Minden gyermek más készségekkel és szükségletekkel rendelkezik, ami irányt mutathat a szülőknek, hogyan segítsék őket a fogmosásban.

Ami nagyon fontos, hogy tegyük jó élménnyé számukra a fogmosást! Ezen kívül pedig ajánlunk még néhány hasznos tippet:

A fogkefe kiválasztása: puha sörtéjű fogkefét válasszunk, amit kifejezetten gyerekek számára készítettek.

A fogkefe tartása, fogása: ha a gyermeknek problémái vannak a fogkefe fogásával, eszkábáljuk bele egy teniszlabdába, hogy nagyobb dologra kelljen rámarkolnia. Esetleg puhán hozzá is ragaszthatjuk a gyerek kezéhez egy ragasztószalaggal, hogy ne ejtse el. Ha nem szeretnénk a hagyományos módszerekkel élni, szerencsénk van, mert a drogériákban már kaphatók vastagabb fogórésszel bíró fogkefék is. Szerezzünk be egyet gyermekünk számára!

Hogyan tanítsuk meg a helyes fogmosásra? A folyamatot bontsuk apró lépésekre, melyeket a gyermek megért, és gyakorolni tud. Kérjünk meg egy fogorvost, egy száj higiénikust vagy egy gyermekekkel foglalkozó szakembert, ha szükséges. A másik lehetőség, hogy a kezünket gyermekünk kezére tesszük, és vezetjük, miközben mossa a fogát.

Fluoridos fogkrém: olyan fluoridos fogkrémet használjunk, amit a gyermek szeret, és az íze is tetszik neki. Mindig tegyünk fogkrémet a fogkefére!

3 év alatti gyermekeknek: nagyon apró mennyiségű fogkrémet használjunk – nagyjából egy rizsszemnyit tegyünk a fogkefére.

3 és 6 év közötti gyermekeknek: borsónyi mennyiségű fogkrémet használjunk!

  • Ha a gyermek nem tud köpni: hajtsuk előre a fejét, hogy az ajkai lefelé álljanak, és a fogkrém ki tudjon csöpögni a szájából a mosdókagylóba, egy csészébe vagy egy mosdókesztyűre. Mivel a fluoridot nem szabad lenyelni, segítsünk gyermekünknek a fogmosásban vagy figyeljük közben! Amikor már elég idős, mondjuk el neki, hogy fogmosás után mindig köpje ki a fogkrémet!
  • Milyen testhelyzetben mosson fogat? Nagyon sok testhelyzet alkalmas erre a célra, amelyben a gyermek is kényelmesen érzi magát, és megengedi a szüleinek, hogy megmossák a fogait. Próbálkozzunk!
  • Legyen elkötelezett a fogmosás iránt! Használjunk közösen egy időzítőt, énekeljünk egy dalt, vagy számoljunk két teljes percig, mintha egy játék lenne.Forrás: www.healthychildren.org


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár