Fogyókúrán

- Írta: betegvagyok.hu

Fogyókúrán

A férfiak nem mindig, és nem mindenütt tekintették eszményinek a karcsú, sudár nőt. Egy a XVIII. századból származó, disznóbőr kötésű könyvecske elsárgult lapjai elárulják, hogy „a kisasszonyok sírásra fakadtak, ha alakjukat karcsúnak és hajlékonynak” mondták. Ám a bieder­meier kor ízlése ismét a kövér nőt tekin­tette csinosnak, divatosnak. Minden nő, aki adott magára, „kiduzzadó vonalaival” kívánta testi bájaira fölhívni a figyelmet. A barokk korban a férfiaknak is erőteljes formájúaknak, testeseknek illett lenniük.

Diadalát ülte a kövérség. A régi görögök ennél jóval haladottabbak voltak. Náluk a hájas férfiakat megfosztották polgárjogaiktól. Már akkor jól tudták: a túl sok zsír – maga a halál! IV. Henrik is ilyen tanácsot adott Falstaffnak: „Hagyj föl a dőzsöléssel – tudd meg, hogy előtted háromszor akkora sír tátong, mint mások előtt!”
Mai tu­dá­sunk sze­rint há­rom­fé­le oka le­het an­nak, hogy va­la­ki a kel­le­té­nél kö­vé­rebb:

  1. sok cél­sze­rűt­len evés-ivás;
  2. hormon eredetű okok, azaz a belső elválasztású mirigyek működési zavarai;
  3. ké­nyel­mes­ség.

A második ok kizárólag az orvosra tartozik, a többi saját magunkra.
Minden fölösleges kilogramm megrövidíti a várható élettartamot. A kövér emberek gyakran szenvednek szív- és keringési zavarokban, magas vérnyomásban, érelmeszesedésben, epe- és májbetegségekben. Ez minden értelmes embert gondolkodásra kellene hogy késztessen. Ennek ellenére igen sokan ássák saját sírjukat késükkel és villájukkal. A zsírlerakódás többnyire a 40. életévben kezdődik. És be kell vallanunk: százalékosan több a kövér nő, mint a férfi. De azért a „teremtés urai”-nak is vigyázniuk kell a vonalaikra!

Az elhízottság következményeinek felismerése gyakran kelt megbánást és ünnepélyes fogadkozásokat. Legközelebb azonban minden marad a régiben. Ha pedig egy napon az illető megelégeli, hogy teste akkora súlyt cipeljen, erőszakos fogyókúrához folyamodik. Az pedig szinte még károsabb az egészségére. Mármost az idők során a legkülönbözőbb módszereket dolgozták ki arra vonatkozóan, hogyan lehet a szükségtelen kilóktól megszabadulni, és az újabb zsírpárnák keletkezését megakadályozni. Se szeri, se száma a diétás és böjtkúráknak, étvágycsökkentőknek, karcsúsító recepteknek és radikális szereknek.

Azt tanácsoljuk: válassza a kis lépések stratégiáját, ami egyúttal életmód váltást is jelent.

  • Mindannak, amit eddig fogyasztott, csak a felét egye: a jövőben a sertéscsülöknek csak a felét, két szelet torta helyett csak egyet; a kávéjába kevesebb cukrot tegyen, és este a négy – pláne több – pohár sör helyett tartós megoldásképpen legfeljebb kettőt.
  • Lassabban egyék! Mennél lassabban fogyasztja el az ételeket és italokat, annál hamarabb csillapítja éhségét és szomjúságát.
  • Nagy mennyiségû táplálék hirtelen fölvétele gyomortágulást okoz. Ezért a gyomrát szoktassa kisebb porciókhoz. Persze ilyenkor is ügyeljen rá, hogy ne nyeljen túl sok kalóriát.
  • Egy csésze édesítetlen tea nem tartalmaz egyetlen kalóriát sem. Ha étkezései előtt ilyet iszik, máris valamennyire megtöltötte a gyomrát, csökkentette az étvágyát.
  • A három fő étkezés előtt fogyasszon kalóriaszegény táplálékot: gyümölcsöt, egy paradicsomot vagy egy friss répát, mindig az évszaknak megfelelően. Talán azt is meg tudja tenni, hogy egyik-másik napon bizonyos ételeket egyszerűen elhagy: ne legyen az étrendjében naponta burgonya, frissen sült, édesség. Vagy így: sültek helyett szárnyas vagy hal, zsíros sajt helyett túró, puding helyett gyümölcs. Ezeknek az alapvető szabályoknak a segítségével naponta 800-1000 kalóriát takarít meg, s ezzel többé-kevésbé elviselhető módon, apránként leadja fölösleges kilóit.

Minthogy éppen a legjobb úton van afelé, hogy valami értelmeset tegyen karcsú vonalai érdekében, ne hagyja figyelmen kívül a mozgást sem. Persze mindjárt következik az ön ellenvetése: ez nem sokat használ, ha az ember fogyni akar! Bizonyos értelemben igaza is van: ahhoz, hogy valaki 500 gramm zsírt leadjon 10 órát kell vágtában lovagolnia, vagy 15 órát táncolnia, vagy 110 kilométert futnia, vagy 230 kilométert sétálnia. Szomorú távlatok! És még sincs így. A fontos: mozgás minden nap, minden héten, minden évben!

Minden „fogyókúra” esetében számolni kell visszaesésekkel. Esetleg csupán nyugalmi állapot következik be. Ez koránt sem kudarc, inkább arról van szó, hogy a szervezetnek, mielőtt ismét megszabadul a fölösleges tehertől, alkalmazkodnia kell az új súlyhoz. Ebben a stádiumban nehogy elveszítse kedvét! Tartson ki, éspedig minden energiájával! Ne feledje: Ha valaki le akar adni a súlyából, táplálja izmossá az – akaratát.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár