Fontos a támogatás a döntéshozásnál

2017.07.17. - Írta: Veress Pálma

Fontos a támogatás a döntéshozásnál

Amikor egy nő belép az onkológus irodájába, általában nem egyedül van. Valójában egy új tanulmány megállapítja, hogy a nők felénél legalább három ember áll, hogy támaszt biztosítson nekik a nehéz időkben.

"A rákos megbetegedésben szenvedők gyakran félnek és túlterheltek, és fontos, hogy egy másik személy segítsen nekik az információfeldolgozásban" - mondja Lauren P. Wallner Ph.D., az MPH általános orvosi és epidemiológiai egyetemi adjunktusa a Michigan Egyetemen. Wallner a lap vezetője, a Cancer folyóiratban.

"Az orvosoknak fel kell ismerniük, hogy a nők a kezelési döntéseikben, más embereket vonnak be, akik fontos csoportot képviselnek a kezelési lehetőségekről" - mondja Wallner.

A vizsgálatban 2 502, korai stádiumú emlőrákban szenvedő nő vett részt műtét után két hónappal. A nőket felkérték, hogy sorolják fel azokat a konkrét személyeket, akik részt vettek abban, hogy segítsenek nekik meghozni a döntést a kezelés módszert kiválasztásáról.

A válaszadók fele legalább három embert és 20 százalékban két embert sorol fel.

Csak 10 százalékuk állította azt, hogy nincs személyes döntéshozatali tanácsadójuk. A nők közel háromnegyede azt mondta, hogy a támogatóik beszéltek velük a kezelés lehetőségekről, és gyakran vettek részt a közös beteg - orvos találkozókon.

"Ha a betegeket rákos megbetegedéssel diagnosztizálják, akkor el kell döntenie a betegnek melyik kezelést választja, jelemzően a korai stádiumi mellrák esetében." 

"Az az elképzelés, hogy a nők inkább családjukkal és barátaikkal tárgyalják az ilyen helyzetben fellépő lehetőségeiket, és gondosabbak az ilyen döntések meghozásában, megnyugtató hatással van a betegre. A támogató hálózatok bevonása (család, rokon, barátok) lehet a módja annak, hogy megakadályozzák a nők hirtelen döntéshozását és a később megbánt kezelési mód választását." – mondja Wallner.

A kutatók azt javasolják, hogy az orvosok a páciens családját és barátait is vonják be a döntéshozásba, ha a beteg beleegyezik ebbe.

Döntéshozókat vonjanak be a szobába történő orvos-beteg beszélgetésbe mindenkinek, valamint információt szolgáltassanak a beteg hozzátartozóinak is. Ugyanakkor a támogatás nélküli nőknek extra segítségre és információra van szükségük a döntési folyamat során, hangsúlyozza Wallner.

  

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár