Ha folyton kimerültnek érezzük magunkat

Ha folyton kimerültnek érezzük magunkat

Számtalan ember érzi magát gyakran fáradtnak, letörtnek. Különösen az őszi hónapokban jönnek elő a bajok, amikor hamar sötétedik, és egyre hidegebbre fordul az idő. A panaszok hátterében leginkább a kevés alvás áll, de ha a fáradtság érzése állandósul, egyéb okok, például különféle betegségek lehetnek a háttérben. A levertség mögött előfordulhat vitaminhiány, de lehetnek súlyosabb bajok is. Gyanakodhatunk akár daganatos betegségre vagy depresszióra.

A fáradtság tulajdonképpen nem más, mint a szervezet védekező reakciója a testi és pszichés megerőltetésekre. Alvás idején a test regenerálódik, és új erőt gyűjt a hétköznapokra. Ha a kimerültséget a kevés alvás okozza, akkor többet és mélyebben kell aludni. Ez azonban nem mindig segít, ezért érdemes számba venni, hogy miféle lehetséges betegségek állhatnak a túl gyakori fáradékonyság mögött. Arra sem árt figyelmet fordítani, hogy a tünetek akár többféle bajt is jelezhetnek. A testi gyengeséget, letörtséget kiválthatja a vashiány (vérszegénység), egyéb vitaminhiány, fertőző betegségek, anyagcserezavarok, daganatos elváltozások, pszichés okok. Emellett még számos más ok is szerepet játszhat, tehát érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnosztizálás és a súlyosabb bajok elkerülése érdekében.      
Bizonyos esetekben magunk is rájöhetünk a fáradékonyság okára. Ha az alváshiány vagy a munkahelyi stressz a bajok forrása, vegyünk ki szabadságot és aludjunk többet, akár nappal is. Figyeljünk a megfelelő mértékű folyadékbevitelre, táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket. Reggel zuhanyozzunk le hideg vízzel, amely élénkíti a vérkeringést. Végezzünk aktív fizikai tevékenységet, amely fittebbé és szívósabbá tesz. Az állandó fáradtság érzése pszichés okokra is visszavezethető. Leginkább a depresszióra kell gyanakodnunk. A depresszióban szenvedő emberek gyakran nehezen alszanak el, éjszaka sűrűn felébrednek, és csak hánykolódnak az ágyban. Reggelente még akkor is bágyadtnak, nyomottnak érzik magukat, ha bőségesen aludtak. Letörtséget és ürességet éreznek; nehezükre esik a nappali teendők elvégzése. Ilyen esetekben tanácsos pszichológus segítségét kérni.     

Gesundheit.de


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár