Hogyan díszítsd fel az asztalt romantikus vacsorához?

2012.01.27. - Írta: Rácz Kitti

Hogyan díszítsd fel az asztalt romantikus vacsorához?

Egy romantikus vacsoránál nem csak maga a vacsora számít, hogy jól sikerüljön, az asztal díszítése is nagyon fontos.

Helyszín

Először a helyszínt érdemes kiválasztani. Ha egy melegebb, nyári napon esedékes a vacsora, akkor kint a szabadban kellemesen telhet az este. Ha hidegebb időben szeretnénk tartani, akkor is sok lehetőség áll rendelkezésedre. Lehet a konyhában/étkezőben, a nappaliban, a szobában, akár az ágyban.
Válassz terítőt!

Másodszor a terítő kiválasztásával folytasd. Lehetőleg ne karácsonyi vagy épp a legelnyűttebb terítőt tedd fel, és az is fontos, hogy a tányérokhoz is passzoljon. A legjobb, ha egyszerű szín, fehér abrosz vagy fekete, de ha van egy kicsit kedvesebb asztalterítőd is, szivecskés, csipkés, akkor ezek is megfelelhetnek.

Fontos a körülményeket is számításba venni, hogy milyen alkalomra készül a romantikus vacsora. Évforduló? Valentin nap? Egy egyszerű figyelmesség, meglepetés?
Miben tálaljunk?

Ezek után következhet a tányérok kiválasztása. Ilyenkor elsősorban nem a kényelem a fontos, egy műanyag tányér elég lelombozó lehet. Bármi szóba jöhet, csak az összhangra kell figyelni. Ügyelj az evőeszközökre is. A vacsorától függően készítsd ki a tányérotok mellé.

A fény szerepe

A megvilágítás is fontos. Ha kint tartod az estét, az olajfákják hasznosak (elűzik a bogarakat) és szép látványt nyújtanak.

Vagy esetleg egy kreatív ötlet: ha van otthon fehér karácsonyfa égősorod, gyögyörű tud lenni szabadban is és lakáson belül is.

Ha bent szeretnéd megrendezni, tégy az asztal közepére egy gyertyát, de akár az egész szobát/étkezőt díszítheted gyertyákkal (illatosított is lehet, de érdemes tudnod, hogy milyen illatokat kedvel). Ha szereti a párod, akkor füstölőt is elhelyezhetsz itt-ott, viszont azt csak a vacsora után ajánlott meggyújtani, elnyomhatják a finom vacsora kellemes illatát. Fontos a biztonságos elhelyezés, nehogy a kedvesed helyett a szoba égjen tűzben!
Apró trükkök

Az asztalra szórhatsz rózsaszimot is, rózsából egy kis kosárba összeállíthatsz egy kis csokrot. Ha a rózsa soknak tűnik, vagy drága megoldásnak, akkor kimehetsz a kertbe és szedhetsz onnan pár szál virágot. A virágok romantikusak, szépek és jó az illatuk. Az egyik legkönnyebb díszítő elem.

A szalvétából is lehet különböző formákat hajtogani, csak egy kis kézügyesség kell.

Az ételt is lehet ötletesen tálalni. Ha készítesz apró kis sütiket, a tányérra szív alakban is ráteheted. Ha például húst sütsz valami körettel, a húst rávághatod a tányérra, mintha a szája lenne, a köretből formázhatsz egy szempárt is.

Az üvegpoharakkal is feldobhatod az asztalt. Egy kis üvegfestékkel csodákat művelhetsz. Írd rá párod nevét, egy kedves idézetet, rajzolj rá bármit, ami az alkalomhoz illik.

Ha nagyobb asztalod van, lehetőleg ne a két végébe üljetek külön! Ültesd magad mellé a barátod, hogy megfoghassa a kezed, hogy folyamatos lehessen a szemkontaktus.
Hangulatkeltés felsőfokon

A lágy és romantikus zene sem elhanyagolható. Az emésztésnek is jót tesz. Különlegessé teheti az estét, ha összeválogatod kedvenc közös dalaitokat, így biztosan tetszeni fog a párodnak is. Ha nagyon ügyesek vagy akár egy lassú táncban folytatódik az éjszaka.

Egy kis kártyát is elhelyezhetsz az asztalon, mint az esküvőkön a nevével, ragassz bele egy közös képet vagy írj bele neki egy kis verset.
Plusz tippek hölgyeknek

Egy romantikus vacsoránál nem csak az asztalt kell díszíteni. A legfontosabbak ilyenkor ti vagytok, hiszen az egész este rólatok szól. Erre az alkalomra érdemes egy szexi és egyben elegáns ruhát kiválasztanod. A látvány veled együtt lesz teljes. Mindennél fontosabb, hogy ne erőltess magadra semmit, olyan ruha legyen amiben jól érzed magad, nem szabad, hogy feszélyezzen az öltözéked.

Ezt a romantikus vacsorát te szervezted, ezért ajánlott, hogy te tálald fel az ételt. Még akkor is, ha esetleg nem te főzöd, hanem rendelsz. Ezzel több előnyt is kovácsolsz magadnak. Egyrészt a barátodnak jól fog esni a kényeztetés, amit remélhetőleg majd viszonozni fog, másrészt bevethetsz még 1-2 apró trükköt. Fújj magadra egy leheletnyi parfümöt, amit ő is szeret, majd mikor lerakod elé a tányérját, mikor viszed neki a vacsorát, biztosan megérzi és mi tudjuk jól a férfiak szeretik a jó illatú parfümöket.

Azért, hogy tökéletes legyen az este, a legfontosabb, hogy előre gondold át mi lesz a vacsora, ha valamit esetleg előző nap kellene elkészíteni. A díszítést sem lehet elrontani, a lényeg, hogy a színek és a stílus összhangban legyenek.

Forrás: www.otletkonyha.hu

Bezár