Hullik...?

- Írta: dr. Bakos Noémi (bőrgyógyász)

Hullik...?

Egyik ékességünk a haj. Emiatt a nők és a férfiak jelentős része különös gondot fordít gondozására, festeti, szárítja, hullámosítja, vagy egyenesítteti, miközben ezen műveletek jelentős része károsítja a haj szerkezetét, sőt nemegyszer a hajas fejbőrt is. A bőrgyógyászati rendeléseket legtöbbször a hajhullás miatt keresik fel a betegek. Ez természetes jelenség, hiszen naponta egészséges körülmények között is hullanak ki hajszálak. Ennek oka a hajszálak életciklusában keresendő.

 

Naponta 0,3-0,5 mm-t növekszik a hajszál, miközben növekedési és nyugvó szakaszok váltakoznak. A hajszálak 10-20%-a nyugvó stádiumban, míg többi részük növekedési, és kisebb részük átmeneti szakaszban van. A nyugvó szakasz elérésekor egy idő után a hajszál kihullik.

Egyes állatokban pl. nyúl, egér, a szőrszálak életciklusa összehangolt, míg az emberben nincs szinkronban, ezért időnként normális körülmények között is a hajszálak tömegesebb hullása figyelhető meg. Normális hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 100-nál kevesebb hajszál hullik ki. A hajhullás normális körülmények között egyenletes, tehát a hajas fejbőrről mindenütt egyenletes ütemben, foltok, vagy ritkább területek hátrahagyása nélkül történik. A férfiakra jellemző az ún. férfias típusú hajhullás, amely a homloktájat, a koponya felső részét érinti, a tarkótájon a hajzat sokszor ugyanolyan dús marad, mint serdülőkorban volt. Sajnos, ez a folyamat már a serdülőkor végén, illetve a 20-as életévek elején megkezdődhet, és esetenként 25-30 éves korra már nagyfokú kopaszságot eredményez. Gyakran a fejbőr fokozott faggyútermelése is kíséri a tüneteket. Kialakulása hormonális eredetre vezethető vissza, a férfi nemi hormon, a tesztoszteron tehető felelőssé, ezért nehezen befolyásolható.

Hasonló jellegű hajhullás nőknél is előfordul, általában a 20-30 életévek között kezdődik, és a fejtetőn a hajzat megritkulásával jár. Ebben az esetben is a tesztoszteron a felelős, amely sokkal kisebb mennyiségben ugyan, de a nőkben is termelődik, mégpedig a mellékvesében, illetve a petefészekben, a hajhagymák pedig fokozottan érzékenyek rá. A kezelést nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, amely fényt deríthet a petefészek működési zavaraira.

Egyenletes hajhullás is okozhat gondot, ha mennyisége meghaladja a napi 100 szálat. Ennek oka, hogy egyszerre több hajszál kerül a nyugvó szakaszba. Gyakran szülés és szoptatás után figyelhető meg. Jellemző ugyanis a terhességre, hogy egyidejűleg a hajszálaknak több mint 80%-a a növekedési fázisba kerül, emiatt a haj dúsabbá válik, majd szülés után átmenetileg fokozódik a hajhullás. A szervezetet megterhelő betegségek, a pszichés stressz, és az ásványi anyagokat, nyomelemek csökkenését jelentő nagyobb fogyókúrák után is fokozódik a hajhullás.


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár